VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet02/06/2020

RIZIK OD KOLAPSA ZDRAVSTVENIH SISTEMA

 

ŽENEVA, 2. JUNA /SRNA/ - Zdravstveni sistemi u zemljama Latinske Amerike su pod rizikom da budu preopterećni virusom korona, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija u vrijeme kada se broj žrtava u teško pogođenom Brazilu približio broju od 30.000.

 

Brazil, Peru, Čile i Meksiko bilježe najveći dnevni rast epidemije, ali su brojevi u porastu i u Argentini, Boliviji, Kolumbiji i Haitiju.

"Države moraju da rade veoma, veoma naporno da bi shvatile obim zaraze, ali i zdravstveni sistemi počinju da osjećaju pritisak", izjavio je na konferenciji za novinare direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan.

On je rekao da su četiri od deset zemalja u svijetu sa najvećim brojem novih slučajeva kovida-19 u Latinskoj Americi, prenio je AFP.

Ovaj region registrovao je milion infekcija i preko 50.000 smrtnih ishoda, a Brazil čini više od polovine slučajeva zaraze i blizu 60 odsto smrtnih ishoda.

Širom svijeta, od virusa korona do sada je umrlo više od 377.000 ljudi, a zaraženo je najmanje 6,3 miliona od početka epidemije u Kini krajem 2019. godine.