VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika02/06/2020

ĐURIĆ: ZAUSTAVITI VELIKOALBANSKE PROPAGANDISTE I FALSIFIKATORE ISTORIJE

 

BEOGRAD, 2. JUNA /SRNA/ - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je, povodom albanskog dokumentarnog filma "Velika srpska istorijska obmana – kako su Srbi ukrali albansku istoriju", da takvu potrebu falsifikovanja nastoje da generišu promoteri fašističkih velikoalbanskih ideja, kojima je otimanje tuđe istorije i tradicije samo nešto što nadopunjuje otimanje tuđih teritorija.

 

"Razume se da se Srbija nikada i ni po koju cenu neće odreći svojih svetinja na Kosovu i Metohiji, a verujemo da ni albanski narod, koji je ponosan na sopstvenu bogatu istoriju i tradiciju, nema potrebu da poseže za tuđom", poručio je Đurić.

On je istakao da se naslućuje da im u ovom slučaju pomažu i određeni inostrani centri moći koji, ne prvi put u istoriji, na velikoalbanski projekat gledaju kao na sredstvo za zadovoljenje sopstvenih ekspanzionističkih ciljeva.

Đurić je poručio da Srbija želi da u budućnosti i sa Albanijom i sa Albancima ima najbolje moguće odnose, saopšteno je iz Kancelarije Srbije za Kosmet.

"Smatramo da je potrebno zaustaviti velikoalbanske propagandiste i falsifikatore istorije, kako bi i srpski i albanski narod mogli da imaju sigurnu i prosperitetnu budućnost", zaključio je Đurić.

Istoričar Miloš Ković ocijenio je da je Srbiji objavljen kulturni rat i da traje borba za zatiranje srpskog nasljeđa, u kojoj albanski šovinisti nisu usamljeni jer se isto događa u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

On je za "Sputnjik" istakao da nema smisla polemisati o besmislenim tvrdnjama iznesenim u filmu, ali da ne treba okretati glavu na drugu stranu i odmahivati rukom zato što iza ovog filma stoji ozbiljna podrška.

"I te kako ima smisla mobilisanje našeg društva i kulturnih institucija, Ministarstva kulture, SANU i drugih institucija u odbranu onoga što je naše", rekao je Ković.

U prvoj epizodi serijala "Korijeni Albanaca", između ostalog, je navedeno da su Srbi preuzimali "albanske crkve", kao što su Gračanica, Bogorodica LJeviška ili Dečani, nasilno slovenizovali imena stanovnika, otimali katoličke bogomolje.

Nastavak serijala govori, na primjer, o zavjeri Grka da se Albanci iskorijene ili o tome da se u LJešu krije tajna vječitog postojanja Albanaca na Balkanu.