VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika03/06/2020

BEOGRAD PODRŽAVA INTEGRITET I NACIONALNU BEZBJEDNOST KINE

 

BEOGRAD, 3. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u pismu predsjedniku Kine Si Đinpingu da Srbija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalnu bezbjednost Kine.

 

Vučić je ovo pismo poslao povodom zakona o nacionalnoj bezbjednosti za specijalni administrativni region Hongkong, koji je parlament Kine usvojio prošle sedmice, piše "Politika".

"Kao nezavisna država, Srbija se suprotstavila mešanju u unutrašnje poslove suverene zemlje", napisao je Vučić.

Vučić je istakao da su Srbija i Kina posvećene poštivanju međunarodnog prava na globalnom nivou i da Srbija osuđuje pokušaje narušavanja ponovnog ujedinjenja Kine.

Predsjednik Srbije je izrazio želju da Kina i kineski narod dalje napreduju pod rukovodstvom kineskog predsjednika Sija Đinpinga.

Kineski parlament je prošle nedjelje gotovo jednoglasno usvojio zakon o nacionalnoj bezbjednosti za Hongkong kao odgovor na proteste protiv kineske vlasti, koji od prošle godine traju u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji.

"Temeljni zakon" mini-ustav, na snazi u Hongkongu od 1997. godine kada ga je Velika Britanija vratila Kini, obavezuje vlasti Hongkonga da donesu zakon o nacionalnoj bezbjednosti.

Međutim inicijativa za to je 2003. godine izazvala velike demonstracije i prijedlog je ostavljen po strani. Peking je izgubio strpljenje i sada donio svoj zakon o tome.