VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo03/07/2020

PJESNIK IZ LOPARA DONIRAO NOVČANU NAGRADU ZA OBNOVU CRKVE U PRIZRENU

 

GRAČANICA, 3. JULA /SRNA/ - Pjesnik Slobodan Jović iz Lopara poklonio je novčani iznos nagrade "Pero despota Stefana Lazarevića" za obnovu Hrama Svetog Pantelejmona u Prizrenu, saopšteno je iz Doma kulture u Gračanici.

 

Ovogodišnja nagrada "Pero despota Stefana Lazarevića" odlukom žirija pripala je Joviću, koji je istakao da su njemu i njegovom stvaralaštvu posebnu čast učinili ime nagrade, žiri i mjesto na kome se dodjeljuje.

"Činjenica da nagrada dolazi na Majevicu ukazuje na to da žiri vodi računa o cjelini srpskog duhovnog i kulturnog prostora. Kosovo nas ne zaboravlja, pa tako i mi njega ne smijemo zaboraviti ni kao geografski niti kao simbolički pojam", rekao je Jović.

On je naveo da je odluka da novčani dio nagrade usmjeri za obnovu Hrama Svetog Pantelejmona u Prizrenu logična jer "obnavljajući hram, obnavljamo sebe, uzdajući se u molitve Svetog Pantelejmona pred Gospodom".

Iz Doma kulture u Gračanici, ustanove koja je jedan od organizatora Vidovdanskog pjesničkog pričešća, dodaju da Crkva Svetog Pantelejmona u Prizrenu pripada malim gradskim crkvama koje su u različitim periodima podizane i rušene.

Crkva je podignuta u 14. vijeku, a njena temeljna rekonstrukcija i obnova izvršena je između dva svjetska rata.

Izgonom srpskog stanovništva 1999. godine i martovskim pogromom 2004. godine crkva je dospjela u teško i ruševno stanje, pa je njena obnova započeta početkom ove godine i znači da građani Prizrena i Srbi, ma gdje da žive, vjeruju u obnovu svojih svetinja, navode iz Doma kulture.

Odbor za obnovu Crkve Svetog Pantelejmona, Eparhija raško-prizrenska, Crkvena opština Prizren, osnovali su Fond za pomoć u obnovi crkve, a donacije se mogu uplatiti na račun Crkvene opštine Prizren broj: 205-171950-84.