VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo04/07/2020

VIŠKOVIĆ SUTRA NA OBILJEŽAVANjU STRADANjA SRBA U PODRINjU

 

BANjALUKA, 4. JULA /SRNA/ - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sutra će u Bratuncu prisustvovati programu obilježavanja stradanja Srba u Podrinju u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

 

Program obilježavanja počinje parastosom na Gradskom groblju 11.00 časova, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Na groblju u Bratuncu sutra će biti služen parastos za 3.265 Srba iz srednjeg Podrinja poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, među kojima su i oni pobijeni na Petrovdan prije 28 godina u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca u napadu muslimanskih snaga poginulo je 69 Srba, a 22 je zarobljeno, pa ubijeno.

Zbog aktuelnih epidemioloških mjera ove godine obilježavanje će biti skromnije i sa ograničenim brojem učesnika za razliku od prethodnih godina kada je godišnjicama stradanja prisustvovao veliki broj zvanica i građana.

Nakon služenja parastosa, uz centralni spomen-krst na bratunačkom groblju cvijeće će položiti delegacije institucija Republike Srpske, Vlade Srbije, Ambasade Rusije u BiH, republičkih organizacija proisteklih iz rata, boračkih organizacija i opština iz regije Birač, te trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Za brojne masovne zločine nad Srbima, koje su muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića počinile od 1992. do 1995. godine, još niko nije odgovarao.