VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti05/07/2020

POLOŽENO CVIJEĆE I SLUŽEN PARASTOS STRADALIM SRBIMA IZ PODRINjA

 

BRATUNAC, 5. JULA /SRNA/ - Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata položili su danas vijence kod centralnog Spomen-krsta na groblju u Bratuncu i odali počast za oko 3.265 stradalih Srba u Srednjem Podrinju.

 

Prethodno je služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša poginulih.

Vijenac su položili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić.

Cvijeće su položili ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, državni sekretar Ministarstva rada Srbije Zoran Antić, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Srpske, veterana, te delegacije opština iz regije Birač, kancelarije OHR-a u Bratuncu i drugi.

Višković je rekao novinarima da su u Podrinju počinjeni stravični zločini nad srpskim stanovništvom i da za masovne zločine niko nije odgovarao.

"Hrišćanski je praštati, ali ne smijemo zaboravljati. Kako oprostiti zločincima koji su ubijali djecu dok ne odgovaraju za zločine", upitao je Višković.

On je istakao da institucije Republike Srpske nikada neće odustati od dokazivanja istine o ratu u BiH i odgovornosti svih počinilaca zločina.

"Uvijek ćemo podsjećati na ove zločine, organizovati odavanje počasti i nećemo dozvoliti da se žrtve zaborava da nam se opet ne bi ponovila ista nesreća kao u prethodnim ratovima", poručio je Višković.

Od aprila 1992. do polovine januara 1993. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i djece. Uništena su 43 srpska sela sa više od 100 zaselaka, te više vjerskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.

Nakon što je Srebrenica proglašena zaštićenom demilitarizovanom zonom UN u proljeće 1993. godine, upadi muslimanskih jedinica iz te enklave i dalje su bili česti jer su zloupotrebljavale zaštitu, a nisu bile razoružane i izvodile su razne diverzantske akcije na srpska sela i položaje.

Pomen srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka i identifikovani su i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, po kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli, jer su osim ubijanja i progona stanovništva, paljenja imovine, uništavali i srpska groblja i bogomolje.

Za brojne masovne zločine nad srpskim civlima u ovom kraju niko nije odgovarao.

Obilježavanje 28 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uz primjenu epidemioloških mjera sa ograničenim brojem učesnika.