VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo07/07/2020

KOVIĆ: DJECU UČITI ISTINI, A NE MANIPULISATI PROŠLOŠĆU

 

BEOGRAD, 7. JULA /SRNA/ - Istoričar Miloš Ković izjavio je Srni povodom najave vlasti Tuzlanskog kantona o uvođenju nastavnih jedinica kao što su "genocid u Srebrenici", "opsada Sarajeva" ili "Tuzlanska kapija" u udžbenike istorije đacima osnovnih škola, da predavači istorije djecu treba da uče istini, a ne da manipulišu prošlošću, a naročito ne najnovijom, bolnom.

 

"Učiti bošnjačku decu na ovaj način istoriju znači samo potvrđivati odlučnost Srba iz Republike Srpske da jednog dana žive u zajedničkoj državi sa svojim sunarodnicima u Srbiji i Crnoj Gori", naglašava Ković.

Ković kaže da sve što se kaže o ratovima iz 90-tih, otadžbinskom ratu, može nekome da nanese bol, ali da se istina mora govoriti.

On ističe da u tim ratovima nije bilo nevinih - zločine su počinile sve strane i, danas govoriti o Tuzlanskoj kapiji, a ne istražiti sve okolnosti pod kojima se to dogodilo, to znači ogriješiti se o istinu.

"Insistirati na stradanju Tuzlaka, isključivo Bošnjaka, a ne govoriti o napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije i o masovnim zločinima nad Srbima u Tuzli, praktično istrebljenju Srba u Tuzli, to je zaista ogrešenje o istinu i činjenice“, kaže Ković.

On napominje da je ogrešenje o istinu i govoriti o opsadi Sarajeva, a izbjegavati da se naglasi da je to bio podijeljen grad i da su u pojedinim dijelovima preovlađivali Srbi, a u drugim muslimani, i da to nije opsada nego etnički rat u jednom gradu.

"Kao što je ogrešenje o istinu i zvati ratni zločin u Srebrenici genocidom. Jer ako je to bio genocid, koliko se genocida na tlu BiH odigralo od 1992. do 1995. Osim toga da li je ogrešenje o istinu i činjenice, prećutkivanje zločina koje su upravo vojnici bošnjački iz Srebrenice počinili nad Srbima u opštinama Srebrenica, Milići i Bratunac? Zašto se prećutkuju žrtve koje su podneli Srbi?", pita Ković.

On ukazuje da tu postoji čitav niz tema koje spadaju u zanat istoričara i koje istoričari moraju da istraže.

Vlasti Tuzlanskog kantona odlučile su da u udžbenik istorije za deveti razred osnovne škole , od naredne godine uvrste i dešavanja u BiH od 1992. do 1995. godine, kao što su Formiranje "Armije BIH“, "opsada Sarajeva“, "zločin na Tuzlanskoj kapiji“ ili "genocid u Srebrenici“.

Podnosilac inicijative za izmjenu nastavnog plana i programa, kantonalni zatupnik Midhat Čaušević rekao je za Radioteleviziju Tuzlanskog kantona kako smatra da će ovo doprinijeti, između ostalog, boljem razumijevanju "agresije na BiH“.