VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo07/07/2020

NEŠIĆ ZATRAŽIO ODGOVOR U VEZI SA MIGRANTSKOM KRIZOM

 

SARAJEVO, 7. JULA /SRNA/ - Poslanik Nenad Nešić /DNS/ je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH tokom poslaničkih pitanja zatražio odgovor od nadležnih u vezi sa migrantskom krizom.

 

Nešić je naveo da pristaje na pisani odgovor nadležnih institucija na pitanja koliko je migranata ove godine ušlo u BiH i iz kojih država, te za koliko njih nije utvrđen identitet.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović zatražio je odgovor od ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković zašto je protiv formiranja radne grupe u vezi sa pitanjem Trgovske gore.

"Iako nije prisutna Bisera Turković htio bih je pitati kako je moguće da pominje problem gomilanja radnih grupa, te kako može tvrditi da Hrvatska po pitanju uspostavljanja skladišta nuklearnog otpada ništa ne radi jer je nedavno raspisala tender za izradu studije za životnu sredinu", rekao je Magazinović.

On je ukazao i na činjenicu da se izdvaja milion KM za hrvatske medije koji bi bili podrška za ove aktivnosti.

"Ako nije za ovaj redoslijed koraka da se formira ekspertska grupa, htio bih pitati da nam Tukrovićeva saopšti svoju ideju, jer možda ima ona genijalan plan. Takođe, želio bi da je pitam da li ima i državljanstvo Hrvatske i imovinu u toj zemlji jer je potpuno neracionalno da se zaustavi ovaj redoslijed koraka", rekao je Magazinović.

Poslanik SDP-a Zukan Helez uputio je pitanje za predsjedavajućeg Savjeta ministra Zorana Tegeltiju koje se odnosi na statističke podatke koliko procentualno Republika Srpska, Federacija BiH, Brčko distrikt i kantoni učestvuju u stvaranju ukupnog bruto nacionalnog dohotka zemlje.

"Nakon odgovora, siguran sam da će mnogi u BiH uvidjeti da pojedini kantoni nemaju svrhe postojati jer predstavljaju balast. Od 10 kantona kada bi napravili pet, ojačali bi privredu i zaustavili odlazak mladih", tvrdi Helez.

Poslanik kluba Nezavisni blok Mirjana Marinković Lepić zatražila je odgovor koji se odnosi na poslaničku inicijativu koja je usvojena u februaru i tiče se provjere validnosti diploma zaposlenih u institucijama BiH u skladu sa zakonskim propisima iz oblasti obrazovanja.

Poslanik A-SDA Jasmin Emrić uputio je pitanje zašto Generalni sekretarijat Savjeta ministara na zvaničnoj internet stranici prilikom najava sjednica ne objavljuje i materijale u vezi sa tačkama dnevnog reda s ciljem da se poveća transparentost rada. /nastaviće se/bm/nč/dad