VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo07/07/2020

LAZIĆ: BOŠNjAČKI ZVANIČNICI MANIPULIŠU ŽRTVAMA U SREBRENICI

 

BANjALUKA, 7. JULA /SRNA/ - Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da bošnjački zvaničnici u Sarajevu godinama svjesno manipulišu žrtvama u Srebrenici, što potvrđuje i najnovija informacija da su na spomen-pločama u Memorijalnom centru u Potočarima bošnjačkim žrtvama stradalim jula 1995. godine uklesana imena 79 Bošnjaka koji su nakon 2003. godine bili živi.

 

Lazić je rekao Srni da porodice poginulih iz Republike Srpske od prvog dana opravdano sumnjaju da u Potočarima ima ukopanih srpskih tijela, te da među imenima stradalih Bošnjaka ima ljudi koji su i danas živi.

Prema njegovim riječima, bošnjačka strana i ne krije da tamo sahranjuje stradale na područjima daleko od Srebrenice i u periodu izvan jula 1995. godine i prikazuju ih kao srebreničke žrtve.

On je podsjetio da je Emir Suljagić ranije otvoreno priznao da je njegov otac stradao 1992. godine u Voljevici, kod Bratunca, a da je sahranjen u Potočarima i prikazan "kao žrtva genocida".

"Mislim da Međunarodna komisija za istraživanje događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine događaje mora posmatrati kroz cijeli ratni period, a ne samo u julu 1995, kako bi se došlo do prave istine o događajima u Srebrenici", kaže Lazić.

Na spomen-pločama u Memorijalnom centru u Potočarima bošnjačkim žrtvama stradalim jula 1995. uklesana su imena 79 Bošnjaka koji su nakon 2003. godine bili živi, a dio njih je živ i danas, navedeno je u dokumentaciji agencija koje su istraživale ovaj događaj, a koja se nalazi u posjedu portala "Banjaluka.net".

Iz dokumentacije je vidljivo je da se na spomen-pločama u ovom memorijalnom centru nalaze imena najmanje 79 lica bošnjačke nacionalnosti, a koja su nakon 2003. godine imala prijavljeno mjesto prebivališta na području BiH, odnosno osam godina nakon događaja u Srebrenici iz jula 1995.