VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo07/07/2020

SUTRA O OBILJEŽAVANjU "NEVESINjSKE PUŠKE"

 

BANjALUKA, 7. JULA /SRNA/ - Predstavnici Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova održaće sutra u Banjaluci konferenciju za novinare posvećenu predstojećem obilježavanju "Ustanaka u Hercegovini - Nevesinjske puške".

 

Ovaj istorijski događaj biće obilježen u četvrtak, 9. jula, u selu Krekovi, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Konferencija za novinare u Pres centru Vlade Republike Srpske najavljena je u 11.00 časova.

Prva Nevesinjska puška bio je ustanak podignut u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore.

To je vremenom preraslo u srpsko-turski rat. Ubrzo je došlo do Berlinskog kongresa 1878. godine kojim su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost i teritorijalno proširenje, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH.

Druga Nevesinjska puška, poznatija kao Uloški ustanak, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

Nevesinjska antifašistička puška predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja.

Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi, ali ga komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu proglasile za Dan ustanka protiv okupatora, već 4. juli.