VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo07/07/2020

VIŠESTRUKA KORIST EKSPERIMENTALNO-EDUKATIVNOG CENTRA

 

BANjALUKA, 7. JULA /SRNA/ - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je cilj da na površinama Eksperimentalno-edukativnog centra banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta budu obučeni studenti za samostalno vođenje proizvodnje, kao i da se nove sorte i tehnologije pokažu proizvođačima.

 

Pašalić je istakao da je to bitno i sa stanovišta organizovanja naučno-istraživačkog rada kako bi se ono što se kroz rad spozna primijenilo na polju.

"Dobro je da su na ovom polju angažovani i privatni sektor i instituti iz regiona", rekao je Pašalić novinarima, prisustvujući Danu polja Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci u Aleksandrovcu kod Laktaša.

On je dodao da će Ministarstvo poljoprivrede podržavati ovakve aktivnosti i da je u budžetu ovog ministarstva svake godine određeno 100.000 KM za osnovne potrebe održavanja Centra i nabavku osnovne mehanizacije.

Pašalić je podsjetio da je juče održana prezentacija glavnog projekta izgradnje sistema za navodnjavanje na površini Centra koji će pomoći u poslovima istraživačkog rada i proizvodnje, a finansiraće ga Ministarstvo sa 1,8 miliona KM.

Početkom septembra bi mogla krenuti u realizaciju prva faza tog projekta, naveo je on.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Zlatan Kovačević rekao je da je ovaj Eksperimentalno-edukativni centar potreban i studentima i proizvođačima.

Prema njegovim riječima, ogledno zemljište od 50 hektara dato je na koncesiju od Vlade Srpske na duži niz godina i na njemu se, uz oglednu, obavlja i komercijalna proizvodnja.