VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo07/07/2020

LITURGIJA SLUŽENA U CRKVI U ULCINjU UMJESTO NA OSTACIMA HRAMA NA SVAČU

 

PODGORICA, 7. JULA /SRNA/ - Ulcinjski paroh Siniša Smiljić danas je na praznik Rođenja Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, na ostacima Hrama Svetog Jovana u Svaču kod Ulcinja pročitao akatist i osveštao slavski kolač umjesto tradiocionalnog liturgijskog sabranja koje je izostalo zbog poštovanja zdravstvenih mjera propisanih zbog epidemije virusa korona.

 

Protojerej-stavrofor Slobodan Zeković ranije danas u liturgijskoj besjedi u ulcinjskom Hramu Svetog Nikole istakao je da je pravoslavna zajednica iz Ulcinja i Bara navikla da se na ovaj dan tradicionalno sabira i luturgiju služi na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču.

"Međutim, Crkva je, poštujući propisane zdravstvene mjere, ove godine otkazala liturgijsko sabranje i liturgija je služena u Hramu Svetog Nikole, ali svetinja u Svaču se ne može zaboraviti i njoj ćemo se opet sa ljubavlju vraćati", dodao je otac Slobodan.

On je rekao da nisu istinite optužbe da pravoslavni hrišćani ugrožavaju komšije Albance u ovom kraju.

"To je laž i svi to dobro vide i znaju", poručio je sveštenik Zeković.

On je dodao da ni Albanci, kao i svi drugi koji ovdje žive, nikad nisu imali nikakvoga problema od pravoslavnog življa.

"Nema razloga bilo ko da strepi od naše molitve. Mi tamo idemo sa krstom, ikonama, idemo da služimo Svetu liturgiju, da Bogu zablagodarimo na svim Njegovim darovima, da se pomolimo za zdravlje i napredak svih koji žive i ovdje, i u Vladimiru, i u svim drugim gradovima gdje god se Bogu molimo i Svete liturgije služimo", naveo je protojerej-stavrofor Slobodan.