VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti08/07/2020

MILUNOVIĆ: ŽRTVE MORAJU DA BUDU OPOMENA

 

KOZARSKA DUBICA, 8. JULA /SRNA/ - Na gradskom groblju Urije u Kozarskoj Dubici kod spomenika "Stojanka majka Knežopoljka" danas je održana komemoracija za žrtve iz Drugog svjetskog rata koje su ubile ustaše, Nijemci i ostali fašisti, a pomenu je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

 

On je naglasio da su na današnji dan na ovom mjestu ustaše streljale 800 nevinih ljudi, samo zato što su bili Srbi, te istakao da žrtve moraju biti opomena da se u budućem životu vodi računa koliko će se vjerovati onima koji su kroz istoriju nanosili zlo srpskom narodu.

"Mnogobrojna su stratišta na području ove opštine, a više od 30 je takvih mjesta koja su još neobilježena. Zato je na nama da ih označimo spomen-krstom i na spomen-pločama jasno navedemo ko su žrtve, a ko zločinci", rekao je novinarima Milunović.

On je dodao da je Dubica strašno stradala u Drugom svjetskom ratu i da je poslije Lenjingrada, sadašnjeg Sankt Peterburga, druga po procentualnom broju žrtava u Evropi.

Prema njegovim riječima, najpogubnija bila je 1942. godina u kojoj je stradalo 13.800 Dubičana.

Jedini koji je preživio masakar izvršen 8. jula 1942. godine bio je tada dvadesetdvogodišnji Marijan Dončić iz Jablanice, a njegov sin Milan Dončić rekao je da je preživio pukim slučajem, samo zato što su ustaše mislile da sa ranom u glavi neće preživjeti.

Predsjednik "Prosvjete" u Kozarskoj Dubici Mile Zeljić naglasio je da žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene.

"Sastali smo se da se pomolimo za upokojenje duša onih koji su ovdje pobijeni i sa ovog mjesta pošaljemo poruku da naši ljudi koji su ovdje nastradali nikad neće biti zaboravljeni", rekao je Zeljić.

Grobnica na gradskom groblju Urije je samo jedno od mnogih stratišta iz Drugog svjetskog rata na području Kozarske Dubice koja podsjećaju da je u tom ratu Kozarska Dubica sa više od 17.000 žrtava izgubila 54 odsto stanovništva.

Na tom mjestu je od 1941. do 1945. godine ubijeno i ukopano 1.650 ljudi, a samo u jednom danu, 8. jula 1942. godine ubijeno je 800 stanovnika Dubice i potkozarskih sela.

Pomen je služio paroh druge dubičke parohije Vojo Docić, a vijence je položio Milunović, te delegacije opštine Kozarska Dubica, Opštinske boračke organizacije i predstavnici organizatora iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Kozarske Dubice.