VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika09/07/2020

IVETIĆ: KONSTITUTIVNOST NEĆE ZNAČITI NIŠTA AKO NE BUDE SRBA

 

ODžAK, 9. JULA /SRNA/ - Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a iz Odžaka Damir Ivetić izražava nadu da će do lokalnih izbora skupštine tri kantona u Federaciji BiH /FBiH/ u kojima srpski narod nije konstitutivan sa druga dva izmijeniti Ustav i uskladiti ga sa federalnim, prije nego što, kako kaže, Srbi nestanu sa ovih prostora.

 

"Onda ta konstitutivnost neće značiti ništa", upozorio je Ivetić.

Ivetić je rekao da, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, Srba u Posavskom kantonu ima oko 1.100, što nije zanemariv broj.

On je podsjetio da je još 2000. godine presuđeno da Ustav Posavskog kantona mora biti usklađen sa Ustavom FBiH, kao i da je 2018. godine skupštinama dat rok od šest mjeseci da izmijene ustave, ali to do danas nije urađeno.

"Žalosti me što živimo u 21. vijeku i što narod kojem pripadam nema osnovna prava na ovim prostorima", rekao je Ivetić Srni.

On ističe da su Srbi iz Posavskog kantona zahvalni poslanicima SNSD-a u parlamentu BiH za predložene zaključke da do lokalnih izbora skupštine tri kantona u kojima Srbi nisu konstitutivni izmijene Ustav i usklade ga sa federalnim.

Ivetić naglašava da povratnicima srpske nacionalnosti u FBiH ovo mnogo znači jer ih stavlja u ravnopravan položaj sa druga dva naroda.

"Konstitutivnost bi nam donijela i određeni broj zaposlenih u javnom sektoru, jer u cijelom kantonu nije zaposlen nijedan Srbin. U posljednje tri vlade, a to je raspon od 12 godina, nije imenovan niti jedan ministar iz reda Srba, što dokazuje da u Federaciji postoje posebna pravila samo za Srbe", ukazuje Ivetić.

Prema njegovim riječima, indikativno je i da na prostoru Posavskog kantona već dugi niz godina suvereno vlada HDZ.

"A upravo su oni ti koji veoma glasno govore da je riječ o majorizaciji hrvatskog naroda u Federaciji BiH", kaže Ivetić.

Ivetić dodaje da će se, kao predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Odžaku, kao jedine političke partije u ovom kantonu koja okuplja i brine za Srbe povratnike, nastaviti borbu svim demokratskim principima za poštivanje Ustava i toga da svi narodi na području Federacije BiH budu ravnopravni.

Dom naroda parlamenta BiH usvojio je zaključke SNSD-a kojima se od Hercegovačkog-neretvanskog, Posavskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, gdje Srbi još nisu konstitutivni, traži da do dana sprovođenja lokalnih izbora usvoje izmjene ustava radi obezbjeđivanja konstitutivnosti svih naroda na tom području.