VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo09/07/2020

MARČETA: SRBI NE ŽELE SA SVOJIH OGNjIŠTA, IAKO JE TO NEKOM CILJ

 

DRVAR, 9. JULA /SRNA/ - Predsjednik Inicijativnog odbora Asocijacije Srba Federacije BiH /FBiH/ Mile Marčeta rekao je Srni da srpski povratnici ne žele ponovo da napuštaju svoja ognjišta iako je očigledno nekom cilj da Srbi nestanu sa prostora Federacije.

 

Marčeta je istakao da je Inicijativni odbor Asocijacije Srba FBiH podržao prijedlog Koordinacije srpskih udruženja iz Mostara kojim se traži promjena Statuta gdje će Srbi biti konstitutivni i ravnopravni sa ostala dva naroda.

On je naglasio važnost sprovođenja odluke Ustavnog suda FBiH iz 2018. godine kojom se nalaže konstitutivnost i ravnopravnost naroda u Posavskom kantonu.

"Srbi treba da znaju da nisu zaboravljeni. Zahvalni smo podršci srpskog člana Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, kao i ostalim srpskim predstavnicima na svim nivoima vlasti u BiH koji se bore da Srbi opstanu na vjekovnim ognjištima", rekao je Marčeta.

On je istakao da je ta podrška osvjedočena kroz borbu da se zaštite prava Srba u FBiH bilo da je riječ o problemu sa migrantima na srpskoj zemlji ili o borbi da se zaštite povratnici.

"Tražimo od predstavnika međunarodne zajednice u BiH da zaštite sve anekse Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je evidentno da se ne poštuje i da je nažalost međunarodna zajednica digla ruke od njega, o čemu svjedoči međunarodni incident dovoženja otpada iz Italije na prostor Drvara i Grahova u jeku pandemije virusa korona", rekao je Marčeta.

Marčeta je pozvao sve nadležne institucije da se uključe u sprečavanje zloupotrebe povratnika u Federaciju BiH.

"Podržali smo prvi povratak, realizovali ga i podržali Dejtinski sporazum, ne želimo da ponovo napuštamo svoja ognjišta jer očigledno nekome je cilj da Srbi nestanu sa prostora Federacije", istakao je Marčeta.