VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet11/07/2020

ROHANI POZVAO NA ZABRANU OKUPLJANjA

 

TEHERAN, 11. JULA /SRNA-Rojters/ - Iranski predsjednik Hasan Rohani založio se danas za otkazivanje svih svadbi i bdijenja zbog rastućeg broja slučajeva infekcije virusom korona, ali je istakao da ekonomija mora da ostane otvorena.

 

Ubrzo nakon Rohanijevog obraćanja, policija u Teheranu je saopštila da su do daljeg u glavnom gradu Irana zabranjena vjenčanja i masovna okupljanja zbog žalosti.

Rohani je rekao da se moraju zabraniti ceremonije i okupljanja u cijeloj zemlji, bilo da se radi o žalosti, vjenčanjima ili zabavama.

"Sada nije trenutak za festivale ili seminare", rekao je Rohani i dodao da će vjerovatno biti suspendovani i prijemni ispiti na fakultetima.

Iran postepeno popušta mjere blokade od sredine aprila, ali je u posljednje vrijeme povećan broj zaraženih.

U Iranu je u posljednja 24 časa umrlo 188 ljudi, čime je ukupan broj žrtava povećan na 12.635, dok je ukupan broj zaraženih dostigao 255.117.

Infekcija je u posljednja 24 sata registrovana kod 2.397 ljudi, saopštila je portparol Ministarstva zdravlja Sima Sadat Lari novinarima.

Rohani i drugi zvaničnici okrivili su za porast broja zaraženih svadbene proslave, bdijenja i druga masovnija okupljanja ljudi.

Zvaničnici u Iranu upozoravaju da će, ako se ne preduzmu odgovarajuće mjere od virusa, umrijeti između 50 i 60 hiljada ljudi.

"Drugi talas, koji će se dogoditi ove jeseni biće smrtonosniji", rekao je savjetnik Vlade Hosein Kenati, prenijela je ISNA.

Iranske vlasti strahuju da će oštrije mjere ugroziti privredu koja ionako posrće pod američkim sankcijama.

"Najlakša opcija je sve zatvoriti. Ali biste u tom slučaju imali mase ljudi na ulicama nezadovovoljnih jer su gladni i nezaposleni", rekao je Rohani.