VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet11/07/2020

FRANCUSKI MIP I DžOZEF BAJDEN OSUDILI IZMJENU STATUSA AJA SOFIJE

 

PARIZ, 11. JULA /SRNA/ - Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Ledrijan i američki predsjednički kandidat demokrata Džozef Bajden osudili su odluku Turske o promjeni statusa Aja Sofije koja je od muzeja pretvorena u džamiju.

 

Iz francuskog MIP-a su naveli da to dovodi u pitanje jedan od najznačajnijih simbola moderne i sekularne Turske.

U saopštenju se napominje da se mora očuvati cjelovitost ovog vjerskog, arhitektonskog i istorijskog dragulja, simbola slobode vjeroispovijesti, tolerancije i različitosti, koja je na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine.

Francusko Ministarstvo podsjeća da Aja Sofija mora i dalje da predstavlja pluralitet i raznolikost vjerskog nasleđa, dijalog i toleranciju, piše "Katimerini".

Američki predsjednički kandidat demokrata Džozef Bajden pozvao je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da izmijeni svoju odluku o Aja Sofiji.

On je istakao da je Aja Sofija arhitektonsko čudo koje poštuju pripadnici više vjera.

"Aja Sofija je posljedih 85 godina bila muzej što je omogućavalo ljudima širom svijeta da je posjećuju, da se dive i da se mole na ovom svetom mjestu. Duboko žalim zbog ove odluke Turske i apelujem da Erdogan izmijeni svoju odluku i zadrži Aja Sofiju kao muzej i time osigura jednak pristup za sve tom zdanju", navodi se u saopštenju Bajdena.