VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti13/07/2020

OBILJEŽEN DAN TREBINjSKE BRIGADE

 

TREBINjE, 13. JULA /SRNA/ - Parastosom u Crkvi Svetog cara Lazara, defileom do Spomenika braniocima Trebinja, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća, te obilaskom Spomen-sobe, danas je svečano, ali skromno zbog pandemije, obilježeno 28 godina od osnivanja Trebinjske brigade.

 

Predsjednik Boračke organizacije Trebinje Dejan Bodiroga rekao je da je ove godine taj važan dan za Trebinje obilježen skromno i u skladu sa svim preporučenim mjerama zaštite od virusa korona.

"Ne obilježavamo jednu bitku, jednu ofanzivu, nego jednu epohu. Mi koji smo učestvovali u tome možemo biti ponosni što smo se rodili u vremenu u kome smo mogli da branimo svoj narod", istakao je Bodiroga.

Bodiroga je rekao da su najteži trenuci u ratu bili kada su ginuli saborci.

Pripadnik Trebinjske brigade Srbo Škero naveo je da su se danas okupili i prisjetili stradalih saboraca i prijatelja.

"Ništa ne smije otići u zaborav i zato se okupimo svake godine. A, ovo trenutno vrijeme nam nije dozvolilo da današnji dan obilježimo svečanije", rekao je Škero.

Jedan od komandanata Trebinjske brigade Svetozar Aćimović istakao je da današnji dan predstavlja mnogo za njega i ostale borce.

"Predstavlja sjećanje na 258 pripadnika Trebinjske brigade koji dadoše svoj život i ugradiše kosti u temelj Republike Srpske. Trebinjska brigada je imala isključivo odbrambeni karakter, naš zadatak je bio da branimo Trebinje i u tome smo uspjeli", kaže Aćimović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je da je ovo veliki dan za grad, ali i da se žrtve hrabrih Trebinjaca treba sjećati svakog dana.

Ćurić je naglasio da je trebinjska Gradska uprava među rijetkima u Srpskoj pokrenula više programa podrške boračkoj populaciji.

"I pored teške ekonomske situacije čiji je uzrok pandemija virusa korona, grad Trebinje će i ove godine sprovesti programe podrške nezaposlenim demobilisanim borcima, suprugama umrlih boraca i majkama poginulih boraca, čije će stambene jedinice biti sanirane", rekao je Ćurić.

On je istakao da je i dalje oko 300 demobilisanih boraca bez posla, ali da rukovodstvo grada čini sve što je u njihovoj mogućnosti da pomogne tim kategorijama, prvenstveno u pronalasku radnog mjesta.

Ćurić je naglasio da mu je drago što se nalazi na čelu grada u vremenu kada je izgrađena nova Spomen-soba, posvećena najhrabrijima koji su svoj život ostavili na braniku otadžbine.

Prije 28 godina, 13. jula 1992, zaustavljena je neprijateljska ofanziva hrvatske vojske na Trebinje, čime su hrabri borci Trebinjske brigade spriječili zauzimanje svog grada od neprijatelja, zbog čega je taj datum proglašen danom ove jedinice Vojske Republike Srpske.