VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/07/2020

JEVTIĆ: ERDOGANOVA ODLUKA JE POTEZ DOSLJEDNOG MUSLIMANA

 

BEOGRAD, 13. JULA /SRNA/ - Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka Miroljub Jevtić ocijenio je za Srnu da je odluka turskog predsjednika Redžepa Taipa Erdogana da Aja Sofija ponovo postane džamija "potez dosljednog muslimana, sa idejom reislamizacije", jer je ideja islama da ne postoji nijedna druga vjerska zajednica.

 

"To što radi Erdogan je potez doslednog muslimana dostojnog poštovanja. Ideja islama je da ne postoji nijedna druga verska zajednica, osim islama. U to ime je 1453. godine i Aja Sofija postala integralni deo Dara el Islama, odnosno Zemlje islama", rekao je Jevtić, koji je politikolog religije.

On je objasnio da je sa te tačke gledišta, potez Kemala Ataturka /oca moderne turske nacije/ tridesetih godina prošlog vijeka, da Aja Sofiju proglasi za muzej, bio duboko antiislamski.

Jevtić je rekao da jedna politička partija /Erdoganova/ koja za ideju ima reislamizaciju sadašnje Turske, apsolutno uključivala u sebe priču o tome da Aja Sofija ponovo mora da bude džamija.

Jer, pojasnio je on, prema islamskom učenju, svaka zemlja u kojoj je ijednom izgovorena "šehada", odnosno vjeropristupna formula islamu /Nema boga do Alaha/, ta zemlja mora da ostane islamska do kraja trajanja vremena.

"S te tačke gledišta on /islam/ mora da se vrati i na područje Banjaluke, Velike Kladuše, Beograda, Siska, Budimpešte... To je prvi korak. A drugi je da u čitavom svetu nestanu sve druge verske zajednice, osim islamske. To je osnovna suština i tu nema ničeg novog", upozorio je Jevtić.

Jevtić je istakao da se niko neće suprotstaviti ovom Erdoganovom potezu o pretvaranju Aja Sofije u džamiju, a i kada bi se suprotstavio, Erdogana ne bi bilo briga.

Problem je, kaže on, u tome što "Evropa nema snage da se tome suprotstavi i što je odlučila da kapitulira i da se to desi".

"Ona /Evropa/ savršeno to dobro razume, ali je odlučila da se islamizuje i da nestane. Teško je to objaviti. To će jako da osokoli muslimane, ali to je istina. Evropa je odlučila da nestane i to je njen kraj... I Rusija je rešila da nestane... Samo islam hoće da osvoji ceo svet. Svi drugi su odlučili da kapituliraju, neće uopšte da pružaju otpor, uključujući Kinu", smatra Jevtić.