VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika13/07/2020

ĐUKANOVIĆ: CRNA GORA - DRŽAVA SLOBODNIH I RAVNOPRAVNIH GRAĐANA

 

PODGORICA, 13. JULA /SRNA/ - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović položio je vijenac na Spomenik partizanu borcu na brdu Gorica i čestitao građanima 13. jul - Dan državnosti, ističući da je to najvažniji datum crnogorske istorije.

 

"Ove godine, zbog pandemije kovid-19, Dan državnosti ne obilježavamo na tradicionalan način, međutim prema ovom najvažnijem datumu slavne crnogorske istorije uvijek se odnosimo jednako s poštovanjem i ponosom", istakao je Đukanović.

On je podsjetio da su prošle 142 godine od Berlinskog kongresa, na kojem je Crna Gora dobila međunarodno priznanje, te 79 godina od Trinaestojulskog ustanka, kada je Crna Gora prva u Evropi masovno ustala protiv fašizma.

"Zato 13. jul slavimo kao Dan državnosti. Iako su događaji na ovaj dan 1878. i 1941. godine različiti po karakteru i značenju, i jedan i drugi su jednako važan izraz onoga što država Crna Gora u istoriji jeste. Odlučni smo do kraja da odbranimo taj društveni model jer Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju", poručio je Đukanović.

On je rekao da Crna Gora svoju savremenu državnost temelji i na pokretu koji je nastao 13. jula 1941. godine.

"Trinaestojulskim ustankom većinska Crna Gora, zajedno sa drugim jugoslovenskim narodima, svrstala se u antifašističku koaliciju, kojoj su pripadale vodeće zemlje svijeta, za ideju na kojoj počiva savremena Evropa", kaže Đukanović.

On je naveo da crnogorski antifašizam znači i opredjeljenje za Crnu Goru kakva je danas - nezavisna, međunarodno priznata, članica NATO-a, posvećena EU vrijednostima i članstvu u Uniji.

Đukanović je svim građanima čestitao 13. jul - Dan državnosti.