VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona16/07/2020

TURKOVIĆEVA ZA OTVARANjE GRANICE ZA SVE SA NEGATIVNIM TESTOM

 

SARAJEVO, 16. JULA /SRNA/ - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković smatra da je potrebno otvoriti granicu BiH za ulazak stranih državljana, pod uslovom da imaju negativan test na virus korona ne stariji od 48 časova, s ciljem spasa ekonomije.

 

"Mislim da treba biti dovoljno hrabar i donijeti ovu odluku u što kraćem mogućem roku", izjavila je Turkovićeva i upozorila da su zbog nedolaska stranih turista ozbiljno ugrožene sve grane ekonomije koje se oslanjaju na turizam.

Ona je podsjetila da je na posljednjoj sjednici Savjeta ministara dozvoljen ulazak u BiH iz zemalja EU i nosilaca šengen viza, što uključuje i državljane zemalja koje nisu u EU, ali imaju prebivalište u EU ili šengensku vizu.

"Što se tiče daljeg proširenja, mi se nadamo da će do toga doći vrlo brzo", rekla je Turkovićeva i dodala da je njen lični stav da granicu treba otvoriti svima, pod uslovom da imaju negativan kovid test i da zdravi dolaze u BiH.

Turkovićeva je istakla da u tome ne vidi povećanje rizika.

"Nama treba da turisti dolaze, da i naši državljani dolaze. Svi smo svjedoci koliko ekonomija i turizam pate, prazne su ulice, izletišta, trgovine", rekla je Turkovićeva, ocijenivši da zbog spasa ekonomije vrijedi preuzeti rizik otvaranja granice.