VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/07/2020

TABAČKI MESDžID U SARAJEVU - NACIONALNI SPOMENIK

 

SARAJEVO, 17. JULA /SRNA/ - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je odluku o proglašenju Tabačkog /Hadži Osmanovog/ mesdžida u Sarajevu nacionalnim spomenikom, saopšteno je iz ove komisije.

 

Donesena je i nova odluka za kulturni pejzaž Srpske Toplice /Banje u Gornjem Šeheru/ u Banjaluci, koja je obuhvatila i nacionalni spomenik – Šeranića kuću, tako da su ranije odluke stavljene van snage i zamijenjene novom odlukom sa mjerama zaštite i definisanom kategorizacijom.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za nacionalne spomenike - zgrade Društva crvenog krsta, Zemaljskog vakufa /Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Vakufske direkcije/ i Hadin Ali-pašinog vakufa, Srpskog kulturno-prosvjetnog društva "Prosvjeta".

Usvojene su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za nacionalne spomenike Jevrejsko groblje, Crkva svetog Josipa na Marijin Dvoru, Mišćina /Kebkebir hadži Ahmedova/ džamija, Šeher ćehajina ćuprija, te Abdesthana /Šejh Feruhova džamija/ sa grobljem i česmom.

Svi ovi nacionalni spomenici su u Sarajevu.

"Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na kategorizaciju i redefinisanje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem ovih dobara", navedeno ju saopštenju.