VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika16/07/2020

OBEZBIJEĐENO BLAGOVREMENO IZLAGANjE PRIVREMENIH BIRAČKIH SPISKOVA

 

SARAJEVO, 16. JULA /SRNA/ - Centralna izborna komisija /CIK/ BiH saopštila je da sutra počinje distribuciju gradskim/opštinskim izbornim komisijama privremenih biračkih spiskova, čije je štampanje i pakovanje omogućeno zahvaljujući kontinuiranoj podršci misije OEBS-a u BiH.

 

Iz CIK-a navode da je realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH i Operativnim planom sprovođenja izbornih radnji, dovedena u pitanje zbog činjenice da finansijska sredstva za organizaciju i sprovođenje lokalnih izbora 2020. godine još nisu obezbijeđena.

Jedna od aktivnosti čija je realizacija bila onemogućena zbog činjenice da nije obezbijeđen novac, jeste štampanje i izlaganje privremenih biračkih spiskova, i to u periodu od 18. jula do 17. avgusta.

Iz CIK-a navode da je izlaganje privremenih biračkih spiskova na uvid javnosti izuzetno značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta biračkog spiska.

CIK je pozvao najširu javnost u BiH, a prije svega birače i političke subjekte, da u periodu od 18. jula do 17. avgusta izvrše uvid u izložene privremene biračke spiskove i da sve eventualne primjedbe dostave nadležnom centru za birački spisak.

Nadležnim organima vlasti u BiH još jednom je upućen poziv da obezbijede finansijska sredstva za organizaciju i spovođenje ovogodišnjim lokalnih izbora.