VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Hronika16/07/2020

PRETRESI NA VIŠE LOKACIJA, DVA LICA UHAPŠENA, ODUZET HELIKOPTER

 

BANjALUKA, 16. JULA /SRNA/ - Pripadnici Policijske uprave Banjaluka uhapsili su u akciji pod kodnim nazivom "Parma dva" lica čiji su inicijali G.R. i M.R. zbog niza krivičnih djela iz oblasti imovinskog i privrednog kriminaliteta.

 

U Policijskoj upravi ističu da je u toku pretres na pet lokacija na području Banjaluke koje koriste osumnjičena lica.

"Za sada je pronađena i oduzeta veća količina novca, uređaji za ometanje, prislušni uređaji, više mobilnih telefona, SIM kartica, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela", navode iz Policijske uprave.

U okviru akcije pronađen je i privremeno oduzet helikopter, jer postoje osnovi sumnje da je falsifikovana dokumentacija za njega.

Akcija se sprovodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a po naredbama Osnovnog suda Banjaluka.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da je lice G.R. uhapšeno zbog sumnje da je počinilo krivična djela neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, zatim ugrožavanje bezbjednosti, utaja, prevara i falsifikovanje isprave.

"Lice M.R. lišeno je slobode zbog sumnje da je počinilo krivična djela falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja i neovlašteno pružanje medicinskih usluga", navode iz Policijske uprave.

Lice G.R. se sumnjiči da je u maju neovlašteno pristupio "Fejsbuk" nalogu oštećenog lica, te predstavljajući se kao oštećeni, uputio prijetnje po život i tijelo policijskim službenicima Policijske uprave Banjaluke.

Takođe, postoji sumnja da je G.R. prodao automobil "mercedes ML" koji mu je bio povjeren na čuvanje trećem licu, pribavljajući na taj način protivpravnu korist od 30.000 KM.

U toku 2017. godine G.R. je falsifikovao ljekarske nalaze u kojima mu je konstatovano teško zdravstveno oboljenje, te ih je u dva navrata dostavio u krivični spis Osnovnog suda Banjaluka, tražeći za sebe pogodnosti u pogledu izvršenja krivičnih sankcija.

Iz Policijske uprave navode da se lice M.R. sumnjiči da je u prethodnom periodu izradilo diplomu stomatološkog fakulteta u Sarajevu na svoje ime prema kojoj je steklo zvanje master/magistar stomatoloških nauka.

"Na osnovu diplome, M.R. je pribavila potrebna odobrenja nadležnih organa, te je 2017. godine u Banjaluci registrovala stomatološku ordinaciju u kojoj je kao zaposlena neovlašteno pružala medicinske usluge", ističe se u saopštenju.

U okviru ovih aktivnosti slobode je lišeno i lice čiji su inicijali S.S.

Povodom ove akcije, predstavnici Policijske uprave Banjaluka daće izjave za novinare u 15.00 časova.