VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika16/07/2020

DMIČIĆ: PRIVREDNI OPORAVAK TREBA DA BUDE PRIORITET

 

BANjALUKA, 16. JULA /SRNA/ - Političko-enomski savjet Demosa donio je danas program mjera i aktivnosti sa ciljem da se svim institucijama u Srpskoj da podsticaj za privredni oporavak, te da to bude prioritet u vremenu koji slijedi, rekao je predsjednik tog savjeta Mile Dmičić.

 

Dmičić smatra da prioritet treba da bude i investicioni ciklus, podrška realnoj proizvodnji, demografskoj obnovi, te korištenje svih resursa, kao i povećanje zaposlenosti, uz angažovanot i odgovornost svih.

"Programom mjera i aktivnosti u ekonomskoj sferi željeli smo da javnosti ponudimo ono što bi trebalo da bude najdirektnija angažovanost Demosa kao parlamentarne, ozbiljne političke opcije", rekao je Dmičić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Političko–ekonomskog savjeta Demosa.

Član ovog savjeta Srđan Šuput rekao je da će se Demos programom mjera i aktivnosti u ekonomskoj sferi predstaviti javnosti za predstojeće lokalne izbore, te da je glavni cilj ovih aktivnosti pravljenje sinergije između Vlade Srpske i lokalnih zajednica.

Šuput je naveo da su mjere i aktivnosti podijeljene u dva segmenta, te da je jedan dio usmjeren prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, a drugi dio prema lokalnoj zajednici.

On je naveo da prvi dio sadrži sedam kratkih mjera koje se odnose na realni sektor, razvoj malih i srednjih preduzeća, te reformu javne uprave i rasterećenje fiskalnih i parafiskalnih nameta.

"Želimo da se nastavi kontinuitet otvaranja novih radnih mjesta, a poseban fokus jeste da napravimo reformu srednjeg i visokog obrazovanja u segmentu zaustavljanja selidbe mladih iz Republike Srpske", rekao je Šuput.

On je naveo da su mjere prema lokalnim zajednicama usmjerene ne donošenje rebalansa, odnosno refinansiranje njihovih budžeta, kao što je to već učinila Banjaluka.

"Refinansiranje treba da ide u stvaranje novih likvidnih sredstava, koja će biti preusmjerena za pomoć preduzetnicima, te malim i srednjim preduzećima", rekao je Šuput.

On je dodao i da svaka lokalna zajednica treba da prepozna šta je to potencijal za njen ekonomski razvoj, te da se radi na subvencionisanju kamata i rasterećenju lokalne privrede, ali i da se ulože napori da se zadrže mladi ljudi.