VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo03/08/2020

ŽARKOVIĆ: ODLAZAK MILOŠEVIĆA U KNIN UVREDA SRPSKIH ŽRTAVA RATA

 

BANjALUKA, 3. AVGUSTA /SRNA/ - Predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije Krsta Žarković smatra da je najavljeni odlazak potpredsjednika Vlade Hrvatske iz reda srpskog naroda Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje 25 godina od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" krajnje neprihvatljiv i sraman i da predstavlja uvredu srpskih žrtava rata u Hrvatskoj.

 

Žarković je rekao Srni da Milošević ne predstavlja srpski narod iz Republike Srpske Krajine i bivše Socijalističke Republike Hrvatske, već tamo ide iz ličnih i stranačkih interesa koji neće donijeti nikakvog dobra Srbima u Hrvatskoj.

On je dodao da bi glavni razlog za otkazivanje odlaska Miloševića u Knin trebalo da bude svake godine prisustvo i obraćanje hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je komandovao operacijom "Oluja" u Krajini.

"Gotovina u svom obraćanju na obilježavanjima u Kninu nikada nijednom riječju nije spomenuo zločine nad Srbima u selu Grubore, dešavanja u Kninu i u selu Škare koje je totalno spaljeno nakon `Oluje`", zaključio je Žarković.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.