VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona08/08/2020

PONOVO MJERE RESTRIKCIJE U HAVANI

 

HAVANA, 8. AVGUSTA /SRNA-Rojters/ - Kuba je ponovo uvela stroge mjere za Havanu nakon pojave novih slučajeva virusa korona i naredila zatvaranje restorana, barova i bazena, pristup plaži, te suspendovala javni transport.

 

Kuba, koja je hvaljena kao rijedak, praktično školski primjer uspjeha u borbi protiv kovida 19 u Latinskoj Americi, ublažila je restrikcije prošlog mjeseca nakon što je smanjen broj novooboljelih.

Međutim, u posljednje dvije sedmice broj novozaraženih vratio se na nivo od aprila.

Vjeruje se da je jedan vjerski skup žarište lokalne transmisije.

Ministarstvo zdravlja danas je saopštilo da je registrovano 59 novih slučajeva infekcije, te da bi situacija mogla da bude van kontrole ako vlast ne bude djelovala.

"Svjedoci smo novog epidemiološkog žarišta koji cijelu naši naciju dovodi u opasnost", rekao je kubanski ministar zdravlja Hoze Anhel Portal.

Većina novih slučajeva, odnosno 41 od 59, su importovani iz Venecuele. Uglavnom su to zdravstveni radnici koji su radili u Venecueli.

Vlasti su kritikovale Kubance što su se opustili nakon ublažavanja mjera, nisu održavali distancu i stalno nosili zaštitne maske, koje su obavezne na javnim mjestima.

Na Kubi je do sada prijavljeno 2.900 slučajeva infekcije, a umrlo je 88 umrlo.

Svako ko ulazi na Kubu mora da ide u karantin u družavnu ustanovu na 14 dana.