VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/08/2020

AUTO-LITIJA OD BEOGRADA DO CRNE GORE 23. AVGUSTA

 

BEOGRAD, 11. AVGUSTA /SRNA/ - Auto-litija u znak podrške građanima Crne Gore koji protestuju protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti krenuće 23. avgusta iz Beograda i ići gotovo do granice sa Crnom Gorom, najavio je predsjednik Saveza Srba iz Crne Gore sa sjedištem u Beogradu Željko Čurović.

 

Čurović je rekao da će se učesnici litije okupiti 23. avgusta u 7.00 časova na parkingu ispred beogradskog Centra "Sava" odakle će krenuti put manastira Kumanica, koji se nalazi gotovo na samoj granici Srbije i Crne Gore.

Očekuje se da bi litija, čiji je organizator i nosilac Savez Srba iz Crne Gore, trebalo da stigne do Kumanice do 13.00 časova.

On je za "Sputnjik" naveo da će se tamo okupljenima obratiti Njegovo preosveštenstvo episkop Mileševski Atanasije, po čijem se blagoslovu litija i održava, predstavnici zavičajnih udruženja, a biće organizovan i kulturni program.

Čurović je naglasio da je cilj da se da podrška zaštiti, ne samo Srpske pravoslavne crkve, već i zaštiti građanskih prava u Crnoj Gori.

"Ovog puta su ugrožena građanska prava Srba, sutra mogu biti ugrožena prava drugih naroda ili nacionalnih manjina. Mi stojimo u zaštiti onoga što jeste ljudsko", objasnio je Čurović.

On je poručio da niko ne treba da se plaši manifestacija podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da "floskula o Velikoj Srbiji nema nikakve veze sa Srbima".

"Mi smo jednokrvna braća, a to što je neko primio drugu veru ne mora da znači da smo različiti i da nam neko uvek baca kost da nas zavađa", rekao je Čurović.

Čurović je istakao da učesnici litije žele da upute jaku poruku svim građanima Crne Gore, ne samo Srbima i apel da na predstojećim izborima glasaju protiv režima, ne samo za srpsku opciju, kako bi na vlast došli "normalni ljudi koji će pružiti ruku pomirenja, i među Srbima, i među Crnogorcima, i među muslimanima, i među Albancima".

"Naravno da nam je na duši i srcu da se obratimo našoj braći, rođacima, komšijama prijateljima Srbima da izađu na izbore jer 30. avgusta jeste `dan D`. Ako ostane kao što je do sada, sutra će biti ugrožena neka druga grupacija u Crnoj Gori", poručio je Čurović.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvri da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.