VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/08/2020

DEBEVEC I ĆULUM O DALJOJ SARADNjI DVIJE INSTITUCIJE

 

SARAJEVO, 12. AVGUSTA /SRNA/ - Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec primio je danas u Sarajevu u posjetu novoimenovanog direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH Darka Ćuluma, koji je naglasio otvorenost Agencije za razvijanje saradnje radi ispunjavanja zajedničkih ciljeva, shodno važećim zakonima.

 

Debevec je sa Ćulumom razmijenio iskustva o dosadašnjoj saradnji Sipe i Suda BiH u postupanju po najsloženijim predmetima u okviru njihovih nadležnosti, ocijenivši dosadašnju saradnju kao uspješnu i dobru, saopšteno je iz Suda.

Predsjednik Suda BiH izrazio je uvjerenje da će se saradnja nastaviti u duhu profesionalnih odnosa, ali i da će promjena na čelu Sipe donijeti i dalji napredak na polju profesionalizacije, stručnosti i efikasnosti.

U razgovoru je posebno pohvaljen rad Odjeljenja za zaštitu svjedoka, s kojim Sud BiH ima intenzivnu i uspješnu saradnju u radu sa najugroženijom kategorijom subjekata krivičnog postupka.

Iskazujući obostrani interes da se međuinstitucionalna saradnja podigne na viši nivo, razgovarano je i o modalitetima buduće saradnje, s ciljem efikasne i pravovremene reakcije na retrogradne tendencije.

Na sastanaku je istaknut značaj edukacije službenika koji rade na realizaciji sudskih naredbi kroz organizovanje edukativnih treninga i radionica, s ciljem kvalitetnijeg pribavljanja dokaza.

Na osnovu bogate prakse i iskustva, Sud će uvijek davati odlučan doprinos ovim naporima radi prijeko potrebnog napretka na svim poljima, a naročito u pogledu profesionalizacije, stručnosti i efikasnosti, navodi se u saopštenju.