VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti13/08/2020

U CRKVI U KALUĐERICI 23. AVGUSTA PARASTOS ZA CAPRAŠKE SRBE

 

BEOGRAD, 13. AVGUSTA /SRNA/ - Udruženje "Zavičaj" i Koodinacija izbjeglih i raseljenih u Srbiji organizovaće 23. avgusta u Kaluđerici, kod Beograda, parastos za 20 stradalih Srba u capraškim selima na Baniji, u Hrvatskoj, koje su ubile hrvatske snage.

 

Parastos će biti služen u 10.30 časova u Crkvi Svetih Joakima i Ane, nakon čega će predstavnici ova dva udruženja položiti vijence na spomenik koji su podigla u spomen-parku u Kaluđerici.

Pomen se organizuje povodom jednog od najtežih zločina nad Srbima na području opštine Sisak u ratu devedesetih koji se desio 23. avgusta 1991. godine, kada su hrvatske jedinice u ranim jutarnjim časovima u transporterima sa oznakama JNA protutnjale kroz sedam capraških srpskih sela i nasumice pucajući na lokalno stanovništvo ubile 20 civila, a više desetina ranili.

U svijet je otišla vijest da su to učinile jedinice JNA, saopšteno je iz ova dva udruženja.

U njihovom krvavom pohodu zaustavili su ih mještani Brđana, koji su se, čuvši pucnjavu kroz druga sela, na brzinu organizovali i postavili uspješnu zasjedu.

Najmlađa među ubijenima Željka Boinović imala je 23 godine, po zanimanju tekstilna radnica, ustrijeljena je kroz prozor u kući svog djeda Miloša Vraneševića u Trnjanima.

Svi ubijeni, osim Željke, bili su oženjeni i iza njih je ostalo 32 djece, 18 sinova i 14 kćeri.

Zoran Vranešević, star 26 godina, ubijen je naknadno, kada je iz Beograda, gdje je radio kao policajac, pošao ocu na sahranu.

Četvorica pripadnika rezervnog sastava hrvatske policije zaustavili su Vraneševića na punktu u Odri, a zatim ga ubili sa tri metka i ostavili na obali Save kod Starog mosta, gdje je pronađen nakon pet dana.

Poslije ovog događaja Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih sela i kuća, a ubrzo zatim formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, po području na kojem se nalaze ova sela, sa sjedištem u Gradusi, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine.

Do sada niko nije krivično odgovarao za zločin u capraškim selima Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani.

Krivičnu prijavu koju su podnijele porodice ubijenih protiv četvorice pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde zbog krivičnog djela ratnog zločina nad civilima, Županijsko državno tužilaštvo u Sisku odbacilo je u septembru 2006. godine.

Sud je odbacio prijavu uz obrazloženje "da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa takozvane SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba".

Tužbe za naknadu štete porodica ubijenih hrvatski sudovi su odbili zbog zastare i nedostatka dokaza o učestvovanju pripadnika Hrvatske vojske u tom događaju, s tim što je presuđeno da porodice državi moraju da nadoknade parnične troškove koji se kreću i do više hiljada evra.

Neki od tih postupaka dospjeli su i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, ali ih je sud odbacio zbog proteka roka od šest mjeseci između "posljednje istražne radnje ili njihova saznanja o neefikasnosti istrage na nacionalnom nivou" i podnošenja zahtjeva tom sudu.