VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/08/2020

U PODGORICI OTVORENA KNjIŽARA SRPSKIH IZDAVAČA "SVETI SAVA"

 

PODGORICA, 14. AVGUSTA /SRNA/ - U Podgorici je večeras osveštana i otvorena knjižara srpskih izdavača, koja osim domaće Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća, okuplja Maticu srpsku iz Novog Sada i Srpsku književnu zadrugu iz Beograda.

 

Kako je naglašeno na otvaranju, ovim izdavačima pridružiće se i Izdavačka ustanova "Svetigora" Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i izdavačka djelatnost Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" iz Republike Srpske.

Prostorije knjižare osveštao je paroh podgorički protojerej-stavrofor Dragan Stanišić, a knjižaru je otvorio književnik Budimir Dubak, urednik Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća.

"Kultura jednog naroda počinje knjigom. Slovo je na početku, ne samo ljudske slovesnosti, već i samog stvaranja svijeta. Kako u Svetom jevanđelju po Jovanu piše `U početku bješe riječ i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ`. Na početku srpske književnosti i kulture bješe Sveti Sava, rodonačelnik Srpske Crkve, čiju 800. godišnjicu sticanja autokefalnosti slavimo ove godine", rekao je Dubak.

Dubak je istakao da, u znaku tog velikog jubileja, Srpski nacionalni savjet Crne Gore i Informativno-kulturni centar "Sveti Sava" otvaraju prvu knjižaru srpskih izdavača, koja nosi ime Svetog Save.

"Dosljedno sprovodeći u djelo zavjetne ideje najznamenitijih Srba posvećeni smo razvijanju duhovnog i kulturnog integralizma, koji podrazumijeva svijest o cjelini i jedinstvu srpskog naroda, ma gdje on živio. Naročito je to nasušna potreba nas u Crnoj Gori, gdje je srpski narod izložen neviđenom progonu, koji se ogleda u diskriminacijama svih vrsta", poručio je Dubak.

Prema njegovim riječima, najpogubniji je kulturocidni prevrat, koji je izvršen preimenovanjem srpskog jezika i potiskivanjem ćiriličnog pisma, čime je poreknuta cijela naša duhovna i kulturna istorija, stara gotovo milenijum.

"Civilizacija svjedoči da je knjiga najbolji duhovni štit od svih destrukcija, kojima je izložen čovjek i ljudsko društvo u zlim vremenima. Stoga je i ovaj čin otvaranja knjižare srpskih izdavača svojevrstan odgovor na kulturni nihilizam aktuelnog režima u Crnoj Gori", rekao je Dubak.

On je ukazao da je u Crnoj Gori, i prije pojave pandemije kovida 19, sistemski pripreman karantin za Srbe, u kome bi bili odrođeni, pretopljeni u neki drugi narod, preumljeni u tuđu svijest, izmješteni u kvaziistoriju, i najzad, kako je rekao, pretvoreni u bojovnike za istragu sopstvenih predaka.

"Jedna od brana protiv tog zastrašujućeg inženjeringa i knjižara `Sveti Sava`, u kojoj su zajedno najznačajniji srpski izdavači, od Matice srpske iz Novog Sada, stare gotovo 200 godina, Srpske književne zadruge iz Beograda, koja uskoro slavi 130 godina postojanja, do mlađih članova te porodice - Književne zadruge Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, `Svetigore`, izdavačke ustanove Mitropolije crnogorsko-primorske, `Prosvjete` iz Republike Srpske i drugih srpskih izdavača", naglasio je Dubak.

Dubak je rekao su istinske knjižare u srpskom narodu oduvijek bile i centri kulturnog saborovanja, razmjene knjiga i ideja, potiranja granica i barijera u svijetu neograničene vladavine ljudskog duha.

"Na toj ideji je nastala i knjižara srpskih izdavača `Sveti Sava`, koju proglašavam otvorenom", rekao je Dubak.

Na kraju svečanosti, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta i Književne zadruge Momčilo Vuksanović uručio je plakete ovogodišnjim dobitnicima nagrada Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća i to za najbolju knjigu proze, poezije i knjigu mladog stavaraoca.

Nagrade su dodijeljene Savi Markoviću za knjigu "Kazna beščašća u uporednoj i crnogorskoj pravnoj tradiciji", Žaklini Bagaš za knjigu poezije "Tišine", i Vasilisi Ilinčić za knjigu "Pučina", a sastoje se od besplatne štampe rukopisa i promocije djela.