VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti21/09/2020

U ŠAMCU URUČENO 68 MEDALJA ZASLUGA ZA NAROD

 

ŠAMAC, 21. SEPTEMBRA /SRNA/ - Izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin i načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević uručili su danas porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja ove lokalne zajednice 68 posthumnih odlikovanja - Medalja zasluga za narod.

 

"Republika Srpska nikada neće zaboraviti one koji su u njene temelje ugradili dijelove svoga tijela i svoju krv, a posthumno odlikovanje još je jedan u nizu dokaza da oni koji su stvarali Republiku Srpsku ne smiju biti zaboravljeni, a biće zaboravljeni ukoliko ih se ne budemo sjećali, kao i događaja u kojima su učestovali i koliku su žrtvu podnijeli", rekao je Župljanin novinarima nakon uručenja odlikovanja.

On je naglasio da je sam čin odlikovanja i Medalja zasluga za narod nešto što će služiti budućim pokoljenjima, njihovim potomcima, porodicama i srpskom narodu kao poruka da nikada neće biti zaboravljeni oni koji su živote dali za Republiku Srpsku.

"I naknada koja prati ovu medalju znači porodicama poginulih, iako je u ovoj fazi simbolična, ali pokazuje da u svakom smislu moramo da mislimo na one koji su najzalužniji za ono što mi danas imamo, a to je sloboda i Republika Srpska", rekao je Župljanin.

On je istakao da je srpski narod stradao kad god nije imao svoju republiku i jednistven narod i vojsku.

Župljanin je podsjetio da je mnogo stradanja bilo i u proteklom otadžbinskom ratu, ali posmatrano kroz istoriju, u odnosu na prethodne ratove, taj je broj bio mnogo manji, jer je postojalo ogromno jedinstvo srpskog naroda i Vojske Republike Srpske i oni su zajedno branili i stvarali ono što je danas neprocjenjiva vrijednost, a to je slobodna Republika Srpska.

Milićević, koji je sa Župljaninom odlikovanja uručio u hotelu "Plaža", rekao je da u vremenu koje dolazi status porodica poginulih boraca mora biti na mnogo višem nivou uz pomoć lokalne samouprave i Republike Srpske.

"Opština Šamac svih prethodnih godina u svom Budžetu predviđala je oko 60.000 KM jednokratne pomoći za liječenje porodica poginulih boraca, RVI od prve do četvrte kategorije. To je lokalna politika koja će biti nastavljena s ciljem da bar malo ublažimo bol onima koji su dali svoje najmilije za Republiku Srpsku", rekao je Milićević.

On je naveo da na području opštine Šamac posthumno treba da budu odlikovana još 62 poginula borca.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Veljko Lazić istakao je da je ta organizacija 2012. godine imala podatak da je, u to vrijeme, bilo između 5.000 i 6.000 neodlikovanih boraca u Republici Srpskoj, te su pokrenuli inicijativu preko tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika da počnu sa posthumnim odlikovanjima.

On je dodao da bi u naredne dvije godine trebalo da budu posthumno odlikovani svi borci.

Predsjednik Republike Srpske, povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i povodom 15. septembra, Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, a na prijedlog Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, odlikovala je Medaljom zasluga za narod 282 poginula borca Vojske Republike Srpske.