VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana22/09/2020

BANjALUKU I BEOGRAD POVEZATI I DIONICOM VUKOSAVLJE-BRČKO

 

BANjALUKA, 22. SEPTEMBRA /SRNA/ - Prijedlogom odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača po skraćenom postupku za dionicu Vukosavlje–Brčko, koji je danas po hitnom postupku razmotren u parlamentu Republike Srpske, biće stvoreni preduslovi za uspješno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju auto-puta koji će povezati Banjaluku i Beograd.

 

Jelena Bojanić, koja je u ime banjalučkog Instituta za građevinarstvo "IG" grafički predstavila u Narodnoj skupštini prijedlog ove odluke, navela je da će njenim usvajanjem biti stvoreni preduslovi za sprovođenje efikasnog postupka eksproprijacije i pribavljanja zemljišta u što kraćem vremenskom roku za strateški infrastrukturni objekat Republike Srpske.

Ona je objasnila da je donošenje odluke po hitnom postupku potrebno da bi što prije postojao usvojen planski dokument čime bi bilo spriječeno pomijeranje postavljenih rokova za realizaciju projekta.

Bojanićeva je naglasila da auto-put koji će povezati Banjaluku i Beograd predstavlja strateški infrastrukturni projekat Srpske, koji je od opšteg interesa i koji će omogućiti bolju povezanost Srpske sa Srbijom, kao i teritorije Republike Srpske.

Ona je rekla da je Nacrt dokumenta bio izložen na javni uvid od 27. septembra do 12. oktobra 2019. godine u prostorijama jedinica lokalne samouprave Vukosavlje, Modriča, Šamac, Pelagićevo, Donji Žabar i Bijeljina, kao i u prostorijima Narodne skupštine.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je rekla tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda da je u toku javnog uvida pristigao znatan broj opravdanih primjedbi i sugestija na nacrt dokumenta za dionicu Vukosavlje–Brčko, dužine 32 kilometra, koje je Ministarstvo analiziralo i utvrdilo potrebu izmjene planskog rješenja.

"Otklanjanje tih primjedbi podrazumijevalo je značajnije izmjene dijela plana za dionicu Vukosavlje–Brčko, te je izmijenjeni nacrt plana stavljen na ponovljeni javni uvid od 9. jula do 23. jula u opštinama Vukosavlje, Modriča, Šamac, Donji Žabar i Pelagićevo”, rekla je Golićeva.

Nakon što ova odluka bude usvojena, Plan se izlaže na stalni javni uvid kod organa opština Vukosavlje, Modriča, Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar, koji su nadležni za poslove uređenja prostora i objavljuje na njihovim internet stranicama. /nastaviće se/boj/mis/mđ