VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet22/09/2020

PUTIN: POTREBNO JAČATI SZO

 

NjUJORK, 22. SEPTEMBRA /SRNA-Rojters/ - Potrebno je ojačati Svjetsku zdravstvenu organizaciju /SZO/ kako bi koordinisala globalni odgovor na pandemiju kovid 19, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

 

On je tokom unaprijed snimljenog virtuelnog obraćanja predložio održavanje konferencije na visokom nivou o saradnji na razvijanju vakcine protiv virusa korona.

"Spremni smo da podijelimo iskustvo i nastavimo saradnju sa svim državama i međunarodnim tijelima, uključujući snabdijevanjem drugih zemalja ruskom vakcinom koja se pokazala pouzdanom, bezbjednom i efikasnom", rekao je Putin.

Putin se osvrnuo i na ulogu SAD u zaustavljanju pandemije, rekavši da bi ukidanje "protivzakonitih američkih sankcija" pomoglo svijetu da se oporavi od širenja virusa korona.

Prema riječima Putina, oslobađanje svjetske trgovine od barijera, zabrana, ograničenja i protivzakonitih sankcija bilo bi od velike pomoći u procesu oživljavanja globalnog rasta i smanjenja stope nezaposlenosti.

Predsjednik Rusije predložio je da vodeće sile na polju istraživanja svemira potpišu obavezujući sporazum kojim bi se zabranilo razmještanje oružja u svemiru, kao i upotreba sile protiv drugih kosmičkih predmeta.