VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana22/09/2020

RAZMOTREN PRIJEDLOG ZAKONA O SPORAZUMNOM VANSUDSKOM FINANSIJSKOM RESTRUKTURISANjU

 

BANjALUKA, 22. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da su razlozi za donošenje zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju sadržani u potrebi uvođenja vansudskih mjera koje se mogu sprovesti prema privrednom društvu, odnosno preduzetniku koji ima finansijske teškoće, a radi njegovog održivog nastavka poslovanja.

 

Petričević je pojasnio da je sporazumno finansijsko restrukturisanje dobrovoljni vansudski model restrukturisanja korporativnih dugova redefinisanjem dužničko-povjerilačkih odnosa između privrednog društva ili preduzetnika u finansijskim teškoćama i njegovih povjerilaca baziran na najboljim međunarodnim iskustvima i osmišljen da omogući sprovođenje pregovora uz podršku Privredne komore.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju, kojim se uređuju uslovi za pokretanje i postupak sporazumnog finansijskog restrukturisanja privrednih društava i preduzetnika u Srpskoj.

U obrazloženju ovog prijedloga zakona navodi se da se postupak o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju pokreće kada prijeti poslovni neuspjeh u ranoj fazi, odnosno kada se pojave prve teškoće u poslovanju, a kada je moguć oporavak i finansijska konsolidacija dužnika. /nastaviće se/mis/boj/vj