VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana23/09/2020

PRIJE PAUZE RAZMOTREN NACRT ZAKONA O SLOBODNIM ZONAMA

 

BANjALUKA, 23. SEPTEMBRA /SRNA/ - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Nacrt zakona o slobodnim zonama Republike Srpske, kojim se uređuju uslovi za njihovo osnivanje i rad, nakon čega je data redovna pauza do 16.30 časova.

 

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević je u završnoj riječi u parlamentu Srpske o ovom nacrtu zakona rekao da slobodne zone nisu ranije uspostavljane jer za to nije bilo zainteresovanih privrednih subjekata, koji pri tome nisu dovoljno ni poznavali uslove i benefite koje nude ove zone.

On je rekao da je Gradiška jedna od prvih lokalnih zajednica koja se obratila Ministarstvu u vezi sa osnivanjem slobodne zone, te da bi se u tom gradu mogla biti osnovana prva takva zona za koju već postoji interes investitora.

"Sama inicijativa za osnivanje ovih zona kao mogućnosti privlačenja investitora došla je od Trebinja, Bijeljine, Doboja i Gradiške", rekao je Petričević.

On je ponovio da će efikasno poslovanje slobodnih zona doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja i povećanju konkurentnosti kao osnova za privlačenje investicija.

"Kroz rad slobodnih zona omogućiće se bolje iskorišćavanje industrijskih potencijala, stvoriće se uslovi za uvođenje novih tehnologija i otvaranje novih radnih mjesta, što će biti od koristi za cjelokupnu privredu Srpske", naglasio je Petričević.

Poslanik SNSD-a Ognjen Žmirić tokom poslaničke rasprave o ovom nacrtu zakona naveo je da Gradiška ima jako povoljan prostor za slobodnu zonu koja bi bila stacionirana na zemljištu kod novog mosta koji se gradi preko Save.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da ovaj zakon ide u smjeru podsticanja uspostavljanja što više slobodnih zona u blizini auto-puteva, gdje će svoje mjesto naći domaći i strani investitori.

Po okončanju rasprave o ovom nacrtu zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske data je redovna pauza do 16.30 časova, kada će sjednica biti nastavljena razmatranjem Nacrta zakona o gradu Derventa.

Poslanici će nakon toga razmatrati Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske i Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o radu za 2019. godinu. /nastaviće se/boj/mis