VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo28/09/2020

USVAJANjE REVIDIRANE STRATEGIJE UBRZAĆE PROCESUIRANjE ZLOČINA NAD SRBIMA

 

BANjALUKA, 28.SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić očekuje da će biti ubrzano procesuiranje odgovornih za zločine nad Srbima u BiH nakon što je usvojena Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina.

 

"Uvjereni smo da više neće biti dvostrukih aršina u pravosuđu BiH kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima i da će srpske žrtve rata imati jednak tretman, kao i žrtve druga dva naroda", rekao je Lazić Srni.

On smatra i da će se usvajanje Revidirane stratergije pozitivno odraziti na ubrzanje procesa traženja srpskih žrtava rata, te ekshumacija i identifikacija nestalih Srba.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Republika Srpska još traga za 1.652 nestala lica, od kojih 626 vojnika i 13 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te 1.013 civila.

U tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalaze 632 ekshumirana i neidentifikovana posmrtna ostatka.

Savjet ministara je u četvrtak, 24. septembra, na vanrednoj sjednici usvojio Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina.

Prema Revidiranoj strategiji, najsloženiji predmeti biće procesuirani pred Sudom BiH, a manje složeni pred entitetskim ili pravosuđem Brčko distrikta.