VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 23/10/2020

MILJAN PAJIĆ PRAVI UNIKATNE PROIZVODE OD EPOKSI SMOLE

 

Našao se kupac za nekoliko mojih stolova i stonih lampi, jer za ljude koji dovoljno znaju o prednosti proizvoda od epoksi smole i vole unikatne proizvode cijena nije problem, navodi Sokočanin Miljan Pajić

 

Priredila: Dobrila ABAZOVIĆ

SOKOLAC, 23. OKTOBRA /SRNA/ - Sokočanin Miljan Pajić /34/ pravi neobične i unikatne stolove, stone lampe, pepeljare i privjeske za ključeve od epoksi smole, koja je, kao tehnika izrade, novina u BiH, pa i u evropskim zemljama, te očekuje podršku zajednice da izađe na inostrano tržište.

Ideju da počne sa ovim hobijem dobio je, kako kaže, tražeći način da popuni slobodno vrijeme dok je radio kao trener u Kini do pojave virusa korona.

"Zanat sam naučio zahvaljući `Fejsbuku` i `Jutjubu`, a iskustva sticao mučeći se pri pravljenju prvih radova, jer sam u posao ušao bez savjeta majstora ovog zanata, a sada proizvodim unikatne predmete - prava umjetnička djela koja i svijetle", priča Pajić za Srnu.

Po dolasku iz Kine, kupio je prvi paket od 20 litara epoksi smole i izradio tri stola, na kojima je "ispekao" zanat i sada ide dalje i usavršava svoj rad.

Za njegove proizvode od epoksi smole ima kupaca, iako nisu jeftini za standard ljudi u BiH, jer su, kako Miljan kaže, unikatni i veoma kvalitetni.

Pajić se nada da će lokalna i šira zajednica prepoznati njegov rad i pomoći mu da se njegovi proizvodi nađu van granica zemlje, što bi garantovalo dobru cijenu i olakšalo nabavku kvalitene sirovine za izradu, prije svega stolova i ukrasnih lampi.

IZRADA

Pajić pojašnjava da osnovnu sirovinu nabavlja u tečnom stanju, da se ona sastoji od dvije komponente, smole i učvršćivača, koje neprestano miješa dvadesetak minuta u različim omjerima kako bi se dobila providna masa kojoj se dodaju pigmenti radi boje.

Pajić ističe da se tako pripremljena masa izlije u silikonirani kalup i zatim kontrolisano steže kako bi se dobila potpuno ravna ploča.

Prema njegovim riječima, predmeti se prave kombinacijom smole i drveta sa kojeg se moraju ostraniti sve nečistoće.

CIJENA

Pajić ističe da zbog složenosti procesa rada manje stolove pravi i po desetak dana i dodaje da sto u dnevnom boravku izrađen od epoksi smole košta od 600 do 700 KM, a, ukoliko su u njega ugrađeni ukrasni elementi, i do 1.000 KM.

On dodaje da se cijena trpezarijskih stolova, u zavisnosti od debljine materijala, kreće od 2.500 do 3.500 KM.

"Našao se kupac za nekoliko mojih stolova i stonih lampi, jer za ljude koji dovoljno znaju o prednosti proizvoda od epoksi smole i vole unikatne proizvode cijena nije problem", navodi Pajić.

PODRŠKA

Pajić je profesor fizičke kulture i diplomirani menadžer bezbjednosti, aktivan košarkaš i trener, a ovim hobijem je počeo više da se bavi prije godinu dana u porodičnoj kući na Sokocu.

On ističe da je za kratak period uspio da vrati početna uložena sredstva i dodaje da su pojavom virusa korona poremećeni njegovi planovi da ovaj hobi preraste u ozbiljan posao koji želi da proširi.

"Ako bih uspio da se moji proizvodi pojave na evropskom tržištu bilo bi sjajno, jer su dovoljno kvalitetni i lakše bi dolazili do kupca iako je tamo cijena skoro tri puta veća", uvjeren je Miljan.

Za sada, kako ističe, nije naišao na razumijevanje i pomoć nijednog od subjekata iz lokalne i šire zajednice koji bi materijalno pomogli ideje mladih o zapošljavanju, ali ne gubi nadu da će naredne godine ući u projekat podrške samozapošljavanju resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, proizvodi od epoksi smole su novi trend u svijetu i koriste se za izradu opreme u restoranima, predmeta u domaćinstvu, pa čak i za izradu podova, jer su veoma kvalitetni i otporni na moguća oštećenja površine.

Pajić ističe da zainteresovane osobe njegove proizvode mogu pogledati na "Fejsbuku" i "Instagramu" na profilu "Epoksi Paja" /EpoxyRaya/.