VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 27/10/2020

VELIKO INTERESOVANjE GRAĐANA ZA NOVE MOZAIKE

 

Mozaici u jednom od najljepših hrišćanskih pravoslavnih hramova na svijetu blistaju punim sjajem. Fantastični utisci brojnih posjetilaca

 

Piše: Dejan MILJKOVIĆ

BEOGRAD, 27. OKTOBRA /SRNA/ - Hram Svetog Save na Vračaru danas je, prvi put od kada su završeni mozaici u unutrašnjosti ovog velelepnog zdanja, otvoren za građane, na praznik Svete Petke.

Mozaici u unutrašnjosti Hrama, na više 15.000 metara kvadratnih, su nedavno završeni i blistaju punim sjajem.

Radovi na uređenju poda i dalje traju, javlja reporter Srne.

U unutrašnjosti Hrama, desetak metara od ulaza, postavljena je metalna ograda ispred koje su, na drvenim postoljima, ikone pravoslavnih svetaca pred kojima su brojni građani strpljivo čekali da se pomole.

Među onima koji su odlučili da vide unutrašnjost Hrama Svetog Save i nove mozaike su komšije iz podavalskog mjesta Beli Potok - Dragan Jovanović i Mile Stefanović.

Oni su u izjavama Srni izrazili veliko zadovoljstvo onim što je urađeno.

"Utisci su fantastični,...bez reči, fenomenalo je. Sve je lepo, a ovaj luster posebno", rekao je Jovanović.

Među onima koju su bili u Hramu Svetog Save je i gospođa Milica, koja kaže da stanuje u blizini i da često dolazi u Hram.

"Vrlo je impozantno. I do sada sam dolazila, a sada su tu novi detalji koji su meni vrlo interesantni. Mogu da kažem - stvarno je velelepno", rekla je ona.

U Hramu su bili građani različitih generacija, od mladih školskog uzrasta do majki s djecom i starijih ljudi. Mnogi od njih su iskoristili priliku da fotografišu mozaike kojima je oslikana unutrašnjost Hrama Svetog Save.

Mozaik je ukupno težak više od 320 tona, sastoji se od više od 50 miliona komadića, a završen je za manje od četiri godine.

Na njemu je bilo angažovano oko 300 umjetnika mozaičara, a rađen je u tehnici koja se primjenjuje u Rusiji.

Hram Svetog Save danas je otvoren za sve građane jer Srpska prvoslavna crkva obilježava dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke koja je zaštitnice žena, te, prema predanju, i svetiteljka koja je pomagala bolesne i siromašne.