VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 19/11/2020

SA VIRUSOM KORONA NEMA IGRE - ČUVAJMO JEDNI DRUGE

 

"Da sam znao da je ovako teško, prvi bih se tako odgovorno ponašao. A, ja sam radio sve suprotno, bez maske, bez distance. Obilazio sam kafiće kao da je sve normalno. Sad kada prolazim kroz ovo, vidim da nije za igranje, bar iz mog iskustva", priča Nedeljković svoje iskustvo sa koronom

 

Piše: Sanja SRDIĆ MACANOVIĆ

BEOGRAD, 19. NOVEMBRA /SRNA/ - Jesen 2020. godine Beograđani, sad je već izvjesno neće pamtiti po porodičnim okupljanjima na slavama, po svadbarskim veseljima, žutim dunjama, već po dugim redovima pred kovid ambulantama, vijestima o porastu zaraženih i preminulih i zebnji, iznad svega.

Dragan Nedeljković, koji je nakon gotovo petočasovnog čekanja pred kovid ambulantom u beogradskom naselju Železnik prije šest dana dobio pozitivan nalaz testa, kaže da bi sad, dok se još bori sa visokom temperaturom i malaksalošću, svima koji su još zdravi preporučio da budu savjesni i da se sa virusom ne igraju.

"Treba odmah da se testiraju, čak i ako imaju samo jedan simptom. Da ne idu nigde ako ne moraju, to jest da kafiće, restorane i slična mesta zaobiđu na neko vreme dok sve ovo ne prođe", savjetuje Nedeljković.

On ističe da se on ponašao sasvim suprotno i ignorisao preporuke.

"Da sam znao da je ovako teško, prvi bih se tako odgovorno ponašao. A, ja sam radio sve suprotno, bez maske, bez distance. Obilazio sam kafiće kao da je sve normalno. Sad kada prolazim kroz ovo, vidim da nije za igranje, bar iz mog iskustva", priča Nedeljković svoje iskustvo sa koronom.

Dvadesetpetogodišnji student Bogdan LJubojević, koji je na virus korona bio pozitivan i 14 dana od prvog testiranja, smatra da "vrijeme korone" traži promjenu mentaliteta i više odgovornosti.

"To ne znači da je čovek – čoveku postao vuk i da treba da zaziremo jedni od drugih, ali moramo da se poštujemo i međusobno maksimalno čuvamo", navodi ovaj student.

Beograd danima unazad bilježi više od 1.500 oboljelih na dnevnom nivou.

U kovid ambulantama u Beogradu je u posljednja 24 časa bilo 5.340 pregleda, od čega čak 3.279 prvih.

Beogradska hitna pomoć je u toku noći ostvarila 29 interkliničkih prevoza i oboljele od virusa korona prevezla u Smederevsku Palanku, Smederevo i Požarevac jer su bolnički kapaciteti u prijestonici popunjeni.