VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 23/11/2020

ODSTRIJELIO TRI VUKA U ČOPORU

 

Mnogi lovci ne odstrijele i ne vide vuka u cijeloj lovačkoj karijeri, a Kokara je imao lovačku sreću. Ugledao je čopor vukova koji su mu kidali i jeli psa. Pucao je. Nastao je metež među zvjerima

 

Piše: Miro PEJIĆ

BRATUNAC, 23. NOVEMBRA /SRNA/ - Strastveni bratunački lovac i sportista Zoran Milosavljević poznatiji po nadimku Kokara, našao se u delikatnoj situaciji kada se susreo sa čoporom vukova i, zahvaljujući hrabrosti, prisebnosti, spremnosti i lovačkoj sreći, napravio je podvig odstrijelivši tri vuka na lokalitetu Crkvine ispod kote Bijela breza.

Ovo je jedinstven lovački podvig i rijetki su lovci koji u karijeri odstrijele tri ova predatora, a nezabilježen je slučaj da jedan lovac u jednom danu na jednom lokalitetu odstrijeli tri vuka.

Poznato je da se organizuju lovačke hajke na vuka u mnogim lovištima gdje se ove zvijeri prenamnože i pričinjavaju štetu, a u kojima učestvuje i po 100 lovaca. Međutim, najčešće se završavaju bez ulova.

Mnogi lovci ne odstrijele i ne vide vuka u cijeloj lovačkoj karijeri, a Kokara je imao lovačku sreću da u subotu, 21. novembra, na Aranđelovdan, sam odstrijeli tri vuka u jednom čoporu.

"Bio sam u svojoj brvnari na Crkvinama i pustio sam kerove, računajući da će eventualno otkriti, potjerati divlju svinju, koje su se premnožile i pričinjavaju štetu poljoprivrednicima u okolnim selima. Ubrzo su kerovi počeli da skiče i jedan je preplašen dotrčao. Potrčao sam prema obližnjem potoku gdje se čuo lavež, skičanje i režanje i ugledao čopor vukova koji su kidali i jeli mog kera", priča Milosavljević.

On kaže da je u čoporu bilo više od 15 vukova, da su kera rastrgli i pojeli, te da je ostala samo glava i kičma.

"Pucao sam. Nastao je metež među vukovima u potoku jer su se i dalje otimali za plijen. Uspio sam tri puta da pucam dok se čopor razbježao, a tri vuka su ostala pored rbata pojedenog kera", prisjeća se ovaj iskusni lovac.

On ističe da su vukovi veoma opasni predatori i štetočine, ali veoma oprezne zvijeri, te da znaju napasti i ljude kada su gladni ili kada uznemire čopor.

Kokara ističe da je odstrijelio alfa vuka, odnosno predvodnika ovog neobično velikog brojnog čopora, te jednu vučicu i mlađeg vuka.

"Znao sam da se čopor vukova kreće tim prostorom i dolaze do moje brvnare, ali nisam pretpostavljao da ih ima toliko", kaže Milosavljević.

On žali kera kojeg su mu, kako kaže, "kurjaci pojeli", ali mu je satisfakcija što ga je osvetio, kao i stoku iz okolnih sela, koju su vukovi poklali u prethodnom periodu, što se često dešavalo.

Kokara kaže da nije upoznat o trenutnim pravilima koja regulišu nagrađivanje lovaca za odstrel vuka kao predatora, što je ranije bila praksa.

Nekadašnji običaj da građani, posebno stočari, daruju lovca koji odstrijeli vuka, ovdje je zaboravljen.

"Prošao sam kroz selo Osmače sa vukovima na haubi automobila, zatim kroz Srebrenicu i Bratunac, ali niko nije darivao ni čarape. Taj običaj je nestao. Međutim, važno je da je smanjen broj predatora koji pričinjavaju veliku štetu stočarima, tamane plemenitu divljač na ovom prostoru, a predstavljaju opasnost i za ljude i što sam ostvario lovački san i kuriozitet da u jednom danu odstrijelim tri vuka", ističe ovaj vrsni lovac, koji je i majstor karatea i trener bratunačkih karatista.