VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 27/11/2020

MJESTO DIREKTORA MONSTATA VAŽNIJE OD MJESTA MINISTRA

 

Preci u Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori dobro su znali da razlikuju pojmove i da im je rekao neko da nisu Srbi po narodnosti /nacionalno/, a Crnogorci teritorijalno /kao državljani/, smatrali bi ga budalom, ističe hroničar Mitropolije crnogorsko-primorske Jovan Markuš

 

Razgovarao: Tihomir BURZANOVIĆ

PODGORICA, 27. NOVEMBRA /SRNA/ - Za srpski narod u Crnoj Gori, mjesto direktora Zavoda za statistiku Crne Gore /Monstat/ važnije je od bilo kojeg ministarskog mjesta u novoj vladi, smatra hroničar Mitropolije crnogorsko-primorske Jovan Markuš.

U KNjAŽEVINI CRNOJ GORI 94 ODSTO SRBA, A KOD KOMUNISTA NI DVA ODSTO

"Ako uzmemo samo jedan od segmenata, naizgled prostog i dosadnog statističkog posla u sređenim demokratskim državama, a kod nas dosta komplikovanog zbog haosa koji je nastao iz političkih, to jest ideoloških razloga u proteklih 70 godina, onda postaje jasno zašto je toliko bitno ko će doći na čelo Monstata", ističe Markuš.

On u intervjuu Srni navodi da treba pogledati tabelu i grafikon popisa u posljednjih 100 godina da bi se shvatio položaj Srba u Crnoj Gori, od vremena pobjede militantnog ateizma 1945. godine.

"Logično je da se zapitamo kako je bilo moguće da na prvom popisu u Knjaževini Crnoj Gori 1909. godine bude 94,38 odsto Srba, a na prvom popisu poslije Drugog svjetskog rata u vrijeme zloglasnog Informbiroa 1948. godine 1,78 odsto.

Treba pogledati kada se kao nacija javljaju u popisima Crnogorci, Muslimani i Bošnjaci, kojih kao narodnosti /nacije/ nije bilo ni u jednom dokumentu iz vremena Knjaževine i Kraljevine Crne Gore", ukazuje Markuš.

PRECI SU DOBRO ZNALI DA SU SRBI PO NACIJI, A CRNOGORCI PO DRŽAVLJANSTVU

U posljednjih 70 godina vršeno je veliko prekrajanje nacionalne pripadnosti srpskog pravoslavnog naroda Crne Gore zamjenom pojmova i istorijskih teza, te produbljivanje starih političkih, a ne nacionalnih podjela.

"Osim pritisaka vlasti i drugih manipulacija, smatram da mnogi koji se izjašnjavaju na popisu ne razlikuju osnovne pojmove i da su poslijeratne vlasti namjerno stvorile zbrku pojmova.

Za razliku od poslijeratnog, u vrijeme nezavisne države Kraljevine Crne Gore veoma dobro su naši preci znali razliku pojmova - narodnosti /nacionalnosti/, vjere i državljanstva /podanstva/, u šta se nije teško uvjeriti kada se pogledaju službena dokumenta i udžbenici iz tog vremena", napominje Markuš.

Iako manje formalno obrazovani, navodi on, preci u Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori dobro su znali da razlikuju pojmove.

"Da im je rekao neko da nisu Srbi po narodnosti /nacionalno/, a Crnogorci teritorijalno /kao državljani/, smatrali bi ga budalom... Nema logičkih razloga da mi danas budemo različiti od naših predaka, odnosno da u nacionalnom smislu ne budemo Srbi", naveo je Markuš.

SAMO U CRNOJ GORI "NOSEĆA NACIJA" NEMA NATPOLOVIČNU VEĆINU U DRŽAVI

Nekoliko godina prije posljednjeg popisa, u organizaciji Ministarstva prosvjete, kružila je po školama anketa o etničkom porijeklu nastavnika i učenika, a istovremeno i u institucijama kulture anketa za sociološka ispitivanja, koja traži odgovor o nacionalnosti /narodnosti/.

"Kada čovjek pročita ponuđene odgovore na anketnom listiću logično je da se zapita da li su postavljena pitanja bila potpuno jasna sastavljačima i organizatorima sprovođenja ankete i da li razlikuju pojmove o kojima čak i djeca treba da se izjašnjavaju?

Kako objasniti djetetu nešto što ni vama nije jasno i kako se izjašnjavati o nečemu, a da ti nije jasno o čemu se izjašnjavaš?", pita hroničar Mitropolije crnogorsko-primorske Jovan Markuš.

On navodi da je sam za sebe sprovodio neku vrstu ankete sa ljudima koji su završili fakultete, te ističe da je zaprepašćen da od njih stotinjak više od 90 odsto nije znalo razliku između naroda i nacije /narodnosti/.

"Kako onda da od manje obrazovanog čovjeka očekujemo korektan odgovor? Ovu manipulaciju sa terminima komunisti su perfektno sproveli, a neokomunisti samo nastavili. Naši preci su odlično znali da su Srbi kao nacija, a Crnogorci kao narod koji živi u državi Crnoj Gori", ističe Markuš za Srnu.

On napominje da su namjere dosadašnjih vlasti bile potpuno jasne, pa je Crna Gora jedina država u Evropi u kojoj "noseća nacija" nema natpolovičnu većinu u sopstvenoj zemlji.

"Zato je pravoslavne Srbe trebalo `pretopiti` u nacionalne Crnogorce da bi postali natpolovična većina, a posebno kada im to ne uspijeva kod Albanaca, Muslimana, Bošnjaka i Hrvata", ocjenjuje Markuš.

POSLJEDNjI POPIS NAMJEŠTEN

Markuš navodi da je od početka posljednjeg popisa 2011. godine sve "mirisalo" da se "vlast sprema da našteluje rezultate popisa tamo gdje je najjeftinije i najsigurnije - u Monstatu".

Svega mjesec dana prije početka popisa, na čelo te institucije je neočekivano došla nova direktorka. Markuš navodi da je Monstat vrlo jasno svjedočio da ga "ne interesuju evropske norme i standardi, te da se neće pretjerano truditi da radi svoj posao".

"Sama veb-stranica Monstata, koja je prema zamišljenom obrascu morala da sadrži mnoštvo podataka i dokumenata, a nije sadržavala ništa, jasno je ukazivala da je Monstat svoju ulogu sveo na samo jedan čin - konferenciju za štampu na kojoj će se pročitati željeni rezultati", napominje Markuš.

Monstat, ističe on, do samog kraja nije dao metodološko uputstvo kako će biti kategorisani pojedini identitetski iskazi, a da stvar bude gora - nisu ni izašli sa detaljnim uputstvom za građane o popisnim normama i njihovim pravima.

"Nakon svega, uslijedila je objava namjere za popisnu pljačku - protivno Zakonu o popisu, izdato je interno uputstvo prema kome se opštinskim popisnim komisijama zabranjuje statistička obrada /što Zakon eksplicitno zahtijeva/, a da će rezultati popisa biti objavljeni tek za godinu dana", podsjeća Markuš.

Kada su sabrani svi podaci, navodi on, u Monstatu je konstatovan broj Srba oko 32,4 odsto, a govornika srpskog jezika blizu 48 odsto - bilo je jasno da takav rezultat u potpunosti obesmišljava dukljansko-montenegrinski projekat sproveden referendumskom pljačkom.

"Zato što je jastrebovima neofašističkog kruga nasušno bio potreban kontinuitet uspjeha na ideološkoj ravni, stvarni rezultat se nije smio objelodaniti. Stoga je traženo da se po svaku cijenu prikaže `trend pada` pripadnika srpskog naroda, a da se razlika između srpskog i izmišljenog `crnogorskog jezika`, sa dva slova, smanji", smatra on.

Vlasti su rezultate popisa 2011. godine, kao i referenduma o nezavisnosti 2006, ispostavlja se, donijele dekretom, a za takvu "akciju" dovoljno je bilo samo "zvanično saopštenje", a ono je bilo da Srba u Crnoj Gori ima "29,07 odsto".

"Jasno je da je i ovaj posljednji popis bio politički, kao i svi od 1948. do 2011, jer mi nismo pravna država i zato mu treba tako i prići. Da su se oni koji su na referendumu 2006. glasali protiv razbijanja zajedničke države izjasnili nacionalno kao Srbi prosta računica pokazuje da bi Srbi bili većinska nacija u Crnoj Gori", ističe Markuš.

On se nada da će onima u srpskom narodu kojima nije jasno zašto je mjesto direktora Zavoda za statistiku Crne Gore - Monstata, važnije od mjesta ministra, poslije ovih nespornih argumenata postati jasnije.