VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo15/01/2021

ZA ZDRAVSTVENE USTANOVE DONACIJA VRIJEDNOSTI 530.000 EVRA

 

SARAJEVO, 15. JANUARA /SRNA/ - Vlada Njemačke danas je donirala 50 ventilatora i 10.000 pulsnih oksimetara ukupne vrijednosti 530.000 evra, namijenjene bolnicama i zdravstvenim ustanovama širom BiH.

 

"Ovo je znak solidarnosti Njemačke sa našim partnerima", rekla je ambasador Njemačke u BiH Margret Uber, koja je istakla da se virus korona ne tiče pojedinca nego svih, zbog čega je potrebna zajednička borba protiv krize izazvane ovim virusom.

Uberova je podsjetila da je Njemačka u novembru uručila BiH respiratore vrijednosti 350.000 evra, te da je obezbijedila pet miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima u prevladavanju krize izazvane virusom korona.

Ona je najavila i donaciju zaštitnih maski u vrijednosti 4,4 miliona evra.

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević zahvalila je za donaciju, ističući njen značaj za liječenje oboljelih od virusa korona.

"Medicinska oprema iz ove donacije biće podijeljena nadležnim zdravstvenim institucijama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta u skladu sa odlukom Savjeta ministara o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje", rekla je Gudeljevićeva.

Predstavnik Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Boris Rebac objasnio je da je riječ o opremi za kiseoničku podršku, odnosno terapiju kiseonikom i oksimetrima za mjerenje kiseonika u organizmu, što je bitno prilikom određivanja terapije.

On je istakao da bi oprema već početkom naredne sedmice trabalo da bude isporučena bolnicama širom BiH.

Rebac je naveo da Svjetska zdravstvena organizacija, koja je pomogla u nabavci i distribuciji donirane opreme, ostaje otvorena za nastavak saradnje.

Rukovodilac Regionalne kancelarije Instituta za javno zdravstvo Srpske Vlado Miovčić konstatovao je da današnja donacija predstavlja kontinuitet podrške i pomoći Njemačke zdravstvenim ustanovama u BiH.

"Ovo je značajna pomoć za naše zdravstvene ustanove u borbi sa virusom korona", zaključio je Miovčić.

Predstavnik Kriznog štaba Federacije BiH Goran Čerkez istakao je da je riječ o vrlo bitnoj opremi koja će vrlo brzo biti stavljena u funkciju i služiti u procesu intenzivnog liječenja pacijenata zaraženih virusom korona.