VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona15/01/2021

GUDELJEVIĆ: DIREKTNA NABAVKA VAKCINA U NADLEŽNOSTI ENTITETA

 

SARAJEVO, 15. JANUARA /SRNA/ - Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara ne može započeti direktne pregovore za nabavku vakcina protiv virusa korona jer je to u nadležnosti entiteta i entitetskih ministarstava zdravstva, izjavila je danas ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević.

 

Gudeljevićeva je podsjetila da ovo ministarstvo nema u svom budžetu predviđena sredstva za nabavku medicinskih sredstava, pa ni vakcina.

Kada je riječ o direktnim sporazumima za nabavku vakcina protiv virusa korona, Gudeljevićeva je istakla da će Ministarstvo civilnih poslova, ukoliko entiteti iskažu potrebu i spremnost za tim, vrlo rado preuzeti koordinaciju.

"Ministarstvo ne može preuzeti direktne pregovore koji obuhvataju određivanje cijene, količine, dobavljača bez entitetskih ministarstava i njihovog učešća u tome", rekla je Gudeljevićeva.

Ona je dodala da Ministarstvo civilnih poslova nema zvanične informacije o dolasku ruske vakcine.

Rukovodilac Regionalne kancelarije Instituta za javno zdravstvo Srpske Vlado Miovčić podsjetio je da Republika Srpska prve količine vakcina protiv virusa korona očekuje u februaru, dok je pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH /FBiH/ Goran Čerkez rekao je da je ovo ministarstvo spremno za direktnu nabavku vakcina.

"Vlada FBiH odobrila je sredstva, već imamo više od 12 miliona KM za nabavku vakcina", rekao je Čerkez i dodao da je za direktnu nabavku vakcina potrebno promijeniti zakonodavstvo u oblasti javnih nabavki.

Prema njegovim riječima, FBiH je prva u regionu vodila razgovore o nabavci vakcina sa "Fajzerom", ali dok postoje određeni zakonski limiti, ne postoji mogućnost da se vakcine nabave.