VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika19/01/2021

TRAJKOVIĆ: SUTRA BI PROBLEM MOGAO BITI RIJEŠEN

 

GRAČANICA, 19. JANUARA /SRNA/ - Direktor javnih službi u opštini Gračanica na Kosovu i Metohiji Vladica Trajković rekao je Srni da bi već sutra problem višednevnog minimalnog snabdijevanja električnom energijom građana u Gračanici mogao biti riješen.

 

Trajković je zamolio građane da imaju strpljenja, nakon što je dvadesetak mještana protestovalo danas zbog višednevnog minimalnog snabdijevanja električnom energijom i zatražilo od opštinskog i rukovodstva kosovske energetske korporacije /KEDS/ hitno saniranje kvara.

Prema njegovim riječima, kvar se dogodio u popodnevnim časovima 8. januara u dijelu naselja oslonjenog na motel "Arsa" i od tada je u tom dijelu naselja u funkciji samo jedna faza.

On kaže da su ekipe KEDS-a nekoliko puta intervenisale, podizale napon, ali je svaka od tih intervencija ostala bez rezultata.

"Očigledno je pregoreo podzemni kabl zbog čega je potrebno da KEDS angažuje specijalnu mašinu da bi utvrdili gde je pregoreo", kaže Trajković, navodeći da je iz rukovodstva KEDS-a dobio odgovor da će u Gračanicu biti upućena prva slobodna mašina.

Prema njegovim riječima, iz KEDS-a su rekli da je zbog prošlonedjeljnih poplava u kvaru 12 trafostanica od oko 1.250 koliko ih ima na području opština Priština i Gračanica, te da je svih desetak specijalnih mašina na terenu.

"Imamo obećanje da će koliko sutra problem u Gračanici biti rešen i zato molim građane da imaju strpljenja", naveo je Trajković i ponovio da je napon struje na području Gračanice veoma slab, što je posljedica dotrajale niskonaponske mreže.

Od Božića nekoliko srpskih domaćinstava i motel "Arsa" u centru Gračanice imaju monofaznu struju, zbog čega su pretrpjeli veliku štetu, a prijete im i još veće, posebno na sistemima grijanja.

Mještani tvrde da je zbog slabog napona pregorio podzemni kabl kojim se od lokalne trafostanice struja sprovodi do električnog stuba sa kojeg se razdvaja do domaćinstava.