VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika19/01/2021

PETKOVIĆ: EU DA SE ODREDI PREMA PRIJETNjI O STVARANjU "VELIKE ALBANIJE"

 

BEOGRAD, 19. JANUARA /SRNA/ - Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Vlade Srbije Petar Petković poručio je danas da je neophodno da se EU odredi prema najnovijim prijetnjama Prištine o stvaranju "Velike Albanije".

 

Petković je istakao da Brisel, Vašington i drugi centir moći ne smiju ostati nijemi na zveckanje oružjem i prijetnje o stvaranju "Velike Albanije" - vještačke i etnički očišćene tvorevine opasne po mir i stabilnost na cijelom Balkanu.

On je istakao da su najnovije prijetnje o stvaranju "Velike Albanije", ukoliko Srbija ne prizna takozvano Kosovo, na tragu "jalovih Haradinajevih nadanja" da će taksama od 100 odsto natjerati Beograd na priznanje, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Petković je istakao da je poznato da još od vremena Prizrenske lige postoji ideja o stvaranju takozvane "Velike Albanije", tako da nema potrebe da se bilo ko u Prištini pravi i pravda da je na ovu ideju došao zbog navodne pasivnosti Brisela.

"Svako odsustvo reakcije na ovako opasne namere, može se shvatiti i kao prećutno slaganje. Zbog toga je neophodno da se EU prema ovakvim istupima iz Prištine jasno i nedvosmisleno odredi", poručio je Petković.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da se zalaže za referendum za ujedinjenje s Albanijom, ako takozvano Kosovo ostane neučlanjeno i neintegrisano u EU i druge organizacije.