VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura25/01/2021

BASARI NIN-ova NAGRADA ZA "KONTRAENDORFIN"

 

BEOGRAD, 25. JANUARA /SRNA/ - NIN-ova nagrada za roman godine dodijeljena je Svetislavu Basari za djelo "Kontraendorfin", saopštio je danas žiri.

 

Zbog epidemiološke situacije, proglašenje 67. dobitnika najznačajnijeg književnog priznanja za roman napisan na srpskom jeziku, organizovano je onlajn.

Basarin roman "Kontraendorfin", u izdanju "Lagune", satira je napisana u prepoznatljivom maniru ovog NIN-ovog laureata za 2007. godinu, a govori o srpskom mentalitetu, onome što srpski narod trpi, odnosno o karakteristikama i osobinama koje ispoljava dugi niz godina.

Basara kritikuje i razotkriva srpski mentaltet kroz vrcavi humor, koji često izaziva gorki smijeh, a govori o "glupostima i promašajima koje sebi dozvoljavamo".

To je jedan u nizu romana koje je Basara napisao u tom maniru, preispitujući duh Srbije u posljednja dva vijeka, od začetaka državnosti, Vuka Karadžića, kneza Miloša, revolucije koja je počela u vrijeme oslobađanja Srbije od turskog jarma do dana današnjeg.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu našli su se romani "Sloboda govora" Vladana Matijevića, "Što na podu spavaš?" Darka Cvijetića, "LJudi bez grobova" Enesa Halilovića, "Prekrasne ruševine" Sava Stijepovića, "Ništa nije ničije" Bojana Savića Ostojića i "Pod oba sunca" Ognjena Spahića.

NIN-ov žiri je bio u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić.

Svetislav Basara autor je više od 40 književnih radova, romana, novela, knjiga priča, eseja, drama i korespondencije.

Za roman "Fama o biciklistima" dobio je nagradu "Željezare Sisak". Dobitnik je "Nolitove nagrade" za knjigu "Mongolski bedeker".

Roman "Uspon i pad Parkinsonove bolesti", u izdanju beogradske izdavačke kuće "Dereta", donio mu je NIN-ovu nagradu za roman godine 2006, kao i nagradu Narodne biblioteke Srbije za najbolju knjigu od 25 najčitanijih u mreži narodnih biblioteka Srbije u 2008. godini i nagradu "Laza Kostić" 2007. godine.

Za roman "Anđeo atentata", koji je objavila izdavačka kuća "Laguna", dobio je 2015. godine nagradu Srpskog književnog društva "Biljana Jovanović" i nagradu "Isidora Sekulić".

Prvi je dobitnik nagrade Fonda "Borislav Pekić". Kao kolumnista "Danasa", dobio je 2010. godine nagradu "Stanislav Staša Marinković".

Basara je bio ambasador SR Jugoslavije od 2001. do 2005. godine na Kipru.