VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo25/01/2021

MILINKOVIĆ: PONOSNA SAM ŠTO MEĐU VASPITAČIMA IMA MOJIH VASPITANIKA

 

SREBRENICA, 25. JANUARA /SRNA/ - Vaspitačica u obdaništu "Poletarac" u Srebrenici Dragana Milinković među sedam je vaspitača nagrađenih Svetosavskom nagradom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koja se ove godine prvi put dodjeljuje prosvjetnim radnicima zaposlenima u predškolskim ustanovama.

 

Milinkovićeva je rekla da joj je izuzetna čast što je njeno ime među prvih sedam najboljih vaspitača nagrađenih Svetosavskom nagradom u Republici i da joj je to potvrda požrtvovanog rada sa djecom više od dvije decenije u srebreničkom obdaništu.

"Posebno zadovoljstvo predstavlja što me je za nagradu predložio kolektiv u kojem sam zaposlena, koji je prepoznao i cijeni moj rad. A dobiti nagradu koja nosi ime prvog srpskog prosvjetitelja i učitelja Svetog Save, san je svakog vaspitača, pa i moj", istakla je Milinkovićeva.

Ona se prisjetila teškog puta u oživljavanju srebreničkog obdaništa nakon rata.

"Počela sam raditi nakon završenog fakulteta i sticanja zvanja vaspitač 1999. godine u ovoj ustanovi koja je imala samo jednu igraonicu i nekoliko igračaka za djecu. Nije bilo opreme, kuhinje, didaktičkog i drugog materijala. Bilo je veoma teško raditi u uslovima koji su bili ispod minimuma propisanih standarda", ispričala je Milinkovićeva novinarima.

Ona je navela da su to bile prve poslijeratne godine u devastiranoj i opustošenoj Srebrenici, kada je entuzijazam nadvladavao nedaće i loše uslove rada.

"Sada, kada zahvaljujući donaciji Srbije, imamo najsavremeniji inajuslovniji vrtić, među najboljljim, a možda i najbolji na Balkanu, istakla je Milinkovićeva.

Ona je naglasila da se Svetosavska nagrada vaspitačima dodjeljuje za znanje, vještine i projekte koje vaspitač prenese i realizuje radeći sa djecom.

"Posao vaspitača je veoma zahtjevan i deliktan jer je riječ o radu sa najmlađima koje treba naučiti prvim riječima, slovima, ponašanju i navikama koje će im trebati tokom cijelog života. Zato je potrebno da vaspitači budu obrazovane i stručne osobe jer oni brane struku svojim radom i rezultatima", pojasnila je Milinkovićeva.

Kada je počinjala raditi, u obdaništu je boravilo dvadesetak mališana, a sada ih je 126 u sedam grupa. Sada je to, dodala je ona, moderna i ozbiljna ustanova koja pruža maksimum usluga za najmlađe u skladu sa svim pedagoškim i higijenskim standardima.

Milinkovićeva, koja je majka troje djece, istakla je da je ponosna što među zaposlenim kolegama u ovoj ustanovi ima onih koje je ona vaspitavala u ovoj ustanovi i koji su se opredijelili za plemenito zvanje vaspitača.

Direktor obdaništa "Poletarac" Mirela Hodžić rekla je Srni da su uslovi rada u novoj zgradi ondaništa izvanredni jer je objekat građen prema najsavremenijem projektu i standardima.

"Zahvalni smo Vladi Srbije na zgradi koju nam je izgradila i moderno opremila sa mogućnosti korištenja tri energenta za zagrijavanje, a ponosni smo što je naša vaspitačica dobila najvrednije priznanje u našoj struci - Svetosavsku nagradu, za koju smo je predložili jer ispunjava sve uslove konkursa i jer godinama postiže odlične rezultate u radu sa djecom, a i mi mlađi radnici od nje smo mnogo naučili", istakla je na kraju Hodžićeva.