VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 27/01/2021

MALI RADOŠ JAČI OD KORONE

 

Sanja Janković navodi da njen tek rođeni sin ne pripada kategoriji stanovništva svrstanih u grupu - povratnici, jer on "jedini nije izlazio iz rodnog sela"

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

ISTOK, 27. JANUARA /SRNA/ - U Blagači, zaseoku sela Đurakovac na Kosovu i Metohiji, rođen je Radoš Janković, kako kaže njegova majka Sanja - "zasejano je seme novog života i vaskrsenja srpstva".

PONOVO SE ČUJE PLAČ SRPSKOG DJETETA

To selo je do 1999. bilo najveće srpsko mjesto u opštini Istok, na krajnjem zapadu Kosmeta, a onda su albanski ekstremisti odmah poslije povlačenja srpske vojske i policije u junu iste godine minirali i porušili Crkvu Svetog Nikole iz 14. vijeka.

Srušen je i parohijski dom i zapis koji su mogla, kako navode mještani, "opasati petorica najviših Đurakovčana".

"Posle više od 20 godina začuo se plač srpskog deteta u Đurakovcu, u kome je do juna 1999. godine živelo oko 2.000 Srba i nešto malo muslimana", kaže za Srnu Radoševa majka Sanja Janković, naglašavajući da je "najponosnija majka na belom svetu".

Ona veli da njen tek rođeni sin ne pripada kategoriji stanovništva svrstanih u grupu povratnici jer on "jedini nije izlazio iz rodnog sela".

Radoš je, ističe Sanja, prvi, ali ne i posljednji Srbin rođen u Đurakovcu u novoformiranom zaseoku kome su naziv Blagača dali Albanci i u kome se dimnjak dimi na 12 od 40 povratničkih kuća.

Sanja i njen suprug Dragan rođeni su u Đurakovcu, kršteni su kao i svi Srbi iz osojanske kotline, rasli su zajedno.

Dragan kaže da je sinu dao djedovo ime kako bi podužio lozu i tradiciju plemena u Đurakovcu - Jankovića, Jolića, Pejčinovića, Pešića, Vukićevića, Arsovića...

Žali što ne može sina krstiti u Crkvi Svetog Nikole, ali će, kako navodi, po povratku iz Crkve Svetog arhangela Gavrila u Osojanu svratiti sa sinom na zgarište hrama u čijem je konaku sa porodicom posljednji živio protojerej-stavrofor mitrovički Milija Arsović.

UMJESTO ZA MALVERZACIJE, DATI NOVAC DOMAĆINIMA I POVRATNICIMA

"Svaka priča o Đurakovcu i Istoku je priča o povratku i priča o rađanju nekih novih, verujem, mnogo boljih Srba od nas", naglašava predsjednik privremenog organa opštine Istok Mališa Đurić.

On navodi da je u Blagači i Lug Bunaru o trošku Rusije izgrađeno oko 100 kuća u kojima do rođenja Radoša srpsko dijete nije zaplakalo.

U prošloj godini u srpskim domovima u Osojanskoj kotlini rođeno je sedmoro djece, što, uz 85, koliko ih ima od predškolskog uzrasta do osmog razreda, predstavlja najveće bogatstvo Istočana.

"Besmisleni su svi napori države Srbije da se zadrži srpsko stanovništvo u opštini Istok ukoliko ne obezbedimo uslove za opstanak mladih bračnih parova, posebno onih poput Jankovića, s malom decom", opominje Đurić, navodeći da je od oko 350 povratničkih kuća gotovo trećina prazna, razbijena i opljačkana.

Mora se, upozorava on, podvući crta, staviti tačka na fiktivne projekte, poput projekta sušare ili bazena i Omladinskog centra, "preko kojih su pojedinci u privatne džepove stavili milionske sume dinara ostavljajući bez pluga, traktora ili obične freze cijela domaćinstva u selima u Osojanskoj kotlini".

PRINOVA JAČA OD KORONE

Uviđajući da su crkva i krst ono što čini Srbina i pripadnost srpskom rodu, Đurakovčani su se organizovali i očistili groblje.

"Albanski ekstremisti koji su srušili crkvu nemaju spokoja niti će ga ikada imati jer su svesni da su se njihovi roditelji zajedno s nama Bogu molili u Hramu Svetog Nikole i lek tražili ispod zapisa, koji evo 20 godina, na njihovu nesreću, truleći opominje. Isto kao i krst, koji je krasio domove velikog broja sadašnjih naših islamizovanih komšija", navodi Đurić.

Mali Radoš unio je radost kod Đurakovčana i Osojančana. Uprkos virusu korona, kako reče Radoševa baba Stanka, vrata na kući nisu zatvorili od njegovog rođenja.

"I Srbin i stariji musliman, pa i po neki Albanac dođu čestitaju i, verujte, svi do jednog kažu: `Nek je srećna prinova i daj Bože da ne bude poslednja`", pričaju Jankovići.

Mališa Đurić je u ime privremenog organa opštine Istok malom Radošu poklonio bebi-opremu, higijenska sredstva i najavio da će Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju za neki dan Jankovićima obezbijediti materijal za fasadu na povratničkoj kući.

Istovremeno, član privremenog organa opštine Dečani Dragiša Mirić poklonio je Sanji veš-mašinu pošto je majka jedinog srpskog novorođenčeta u Đurakovcu, kako reče, maštala da sinu pelene opere u mašini umjesto u koritu na obližnjoj česmi kojom teče voda sa izvorišta Drima.