VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura27/01/2021

KONKURS ZA DODJELU PROSVJETINE STIPENDIJE "VLADIMIR ĆOROVIĆ"

 

MOSTAR, 27. JANUARA /SRNA/ - Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Mostar danas je raspisao konkurs za dodjelu "Prosvjetine" stipendije "Vladimir Ćorović" za učenike osnovnih i srednjih škola i za redovne studente u školskoj i akademskoj 2020/2021. godini sa područja Hercegovine.

 

Organizacioni odbor "Prosvjetine" stipendije saopštio je da će visina visina stipendija za učenike od šestog do devetog razreda osnovne škole biti po 500 KM, za učenike od prvog do četvrtog razreda srednje škole po 700 KM, a za redovne studente po 1.000 KM.

Konkurs je otvoren do 27. februara.

Kriterijumi za dodjelu stipendije "Vladimir Ćorović" su: uspjeh u školi/fakultetu 50 odsto, ekonomska situacija u porodici 25 odsto, povezanost i aktivnost u srpskoj zajednici u Mostaru, dolini Neretve i Hercegovini 15 odsto, tendencija uspjeha u periodu od tri školske godine i više pet odsto, način, kvalitet i ispravnost pisanja molbe i motivacionog pisma pet odsto, a poseban značaj će imati prijave bivših stipendista.

Dokumentacija se može dostaviti lično ili poštom na adresu SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar, Ulica Konak broj 7, 88000 Mostar.

Potrebna je dostaviti molbu sa imenom kandidata i imenom jednog roditelja, prezimenom, adresom stanovanja, elektronske pošte, brojem telefona, te za koju kategoriju stipendije se konkuriše, potpisom kandidata, zatim motivaciono pismo - detaljan životopis, razlog prijavljivanja, planovi za budućnost, aktivnosti u društvenoj zajednici, planovi za unapređenje života zajednice i društva.

Za učenike osnovnih i srednjih škola potrebna je kopija đačke knjižice ili svjedočanstava za sve razrede koje su završili.

Za redovne studente potrebne su kopije indeksa sa ocjenama i svjedočanstava za sve razrede srednje škole, originalna potvrda fakulteta koja potvrđuje status redovnog studenta, originalna potvrda o zaposlenju roditelja ili originalna potvrda o nezaposlenosti /od nadležne službe za zapošljavanje/, originalna potvrda od nadležne institucije ili društva o aktivnosti u srpskoj zajednici u Mostaru, dolini Neretve i Hercegovini.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti posredstvom mejla: stipendije@prosvjetamostar.org.

Iz Organizacionog odbora "Prosvjetine" stipendije podsjećaju da je tradicija stipendiranja u "Prosvjeti" stara koliko i Društvo, koje je 1902. osnovano upravo s ciljem stipendiranja đaka, a najpoznatiji stipendisti su bili Ivo Andrić, Jefto Dedijer, Branko Radulović, Svetozar i Vladimir Ćorović i mnogi drugi.

Mostarsta "Prosvjeta" je 2016. godine obnovila staru praksu stipendiranja učenika, ugledajući se na dugogodišnju tradiciju Društva. Od tada je ukupno prikupljeno 49.839 evra, a dodijeljeno je 130 stipendija.

Broj stipendija u školskoj 2019/2020. porastao je na 75, a isplaćen je iznos od 25.824 evra, od kojih je stipendirano 26 mlađih osnovaca sa po 250 evra, 17 starijih osnovaca sa po 300 evra, 17 srednjoškolaca sa po 350 evra i 15 studenata sa po 500 evra.

"Osnovni motiv za pokretanje ovog projekta bio je podsticanje uspjeha sadašnjih i budućih generacija našeg naroda u Mostaru i dolini Neretve. Naša zajednička želja je da pomognemo u obrazovanju budućih generacija i tako doprinesemo da generacije koje će nas naslijediti budu bolje od nas. Osim toga, okupljeni oko ove ideje, šaljemo jasnu poruku o značaju zajedništva", pojasnili su u saopštenju.

Stipendiranje je, kako je navedeno, prošireno na cijelu Hercegovinu, a vizija je da to uskoro bude cijela BiH, Crna Gora, Makedonija, Slovenija.